BiH

Fata Bahtijarević: Oni su samo nama vratili ono što smo imali prije 2016.

Osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH konačno su uspjele dobiti traženo.

FOTO: SCREENSHOT/FEDERALNA.BA
FOTO: SCREENSHOT/FEDERALNA.BA

Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosit će 80 posto minimalne plate u Federaciji. Ovo je omogućeno jer je Dom naroda usvojio prijedlog izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Zakon stupa na snagu 1. aprila ove godine.

Medicinska pomagala

Fata Bahtijarević, koja je oboljela od multiple skleroze, kaže za Fedralnu da je usvajanjem ovog zakona ispravljena nepravda koju osobe sa invaliditetom doživljavaju godinama. Umjesto dosadašnjih 400 maraka, njena primanja će biti oko 700 maraka.

Osobe sa invaliditetom često trebaju pomoć i njegu druge osobe, a potrebna su mnogobrojna medicinska pomagala da bi njihov život normalno funkcionisao.

“Što se tiče samog života pa sami razmislite da ste veliki dugi niz godina bili na određenom novčanom iznosu limitirani – znači, stajao je na stendbaju”, kaže Bahtijarević, generalni sekretar Udruženja oboljelih od multiple skleroze Sarajevo.

Zadovoljni su i iz Vijeća organizacije osoba sa invaliditetom u BiH. Kako kažu, to im daje nadu i optimizam za sve što će raditi u budućnosti. Međutim, njihova borba se tu ne zaustavlja.

“Što se tiče druge inicijative, a ona se tiče vraćanje u pravo osoba od 60 do 80 procenata invalidnosti, Vlada je to prihvatila na način da se oni rješavaju kroz zakon o jedinstvenim načelima i materijalnoj podršci osoba sa invaliditetom”, objašnjava Almir Šahmanija, predsjednik Vijeća organizacije osoba sa invaliditetom u FBiH.

Također, iz Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom kažu da je ovakav postupak dobar, jer će invalidnine ubuduće biti usklađivane sa minimalnom platom.

Podrška države

Njihova primanja više nisu fiksna, a njihov život će značajno biti olakšan.

Podršku države smatraju presudnom.

“Evo, nakon godinu dana uspjeli smo da jedan problem riješimo, ima još stvari koje moramo riješiti, ali u nama, ustvari, oni ništa nisu dali, oni su samo nama vratili ono što smo mi inače imali prije 2016. godine”, ističe Fikret Zuko, predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom KS-a.

Njihovi naredni koraci odnosit će se i na zapošljavanje, inkluziju te uvođenje državne strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Prihvati notifikacije