Region

Koliko će vam novca trebati za sedam dana odmora na Hrvatskoj obali

Cijene smještaja u Hrvatskoj su drugu godinu zaredom poskupjele za oko petnaest posto.

FOTO: EPA
FOTO: EPA
ilustracija

Apartman koji je prije dvije ljetne sezone koštao 155 KM ove godine je na oko 195 KM. Sedam dana 1365 KM.

Ali kako to hrvatski mediji naglašavaju, ima onih koji to mogu platiti i onih koji ne mogu.

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, naglasila je da rezervisanje sezonskog perioda za sada ide dobro. Problem je predsezona, posebno u Dalmaciji.

“Cijene su u odnosu na prošlu godinu 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije nje već bile podignute za 15 posto. Oko 30 posto sve skupa. Cijene su išle gore zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 40 KM po satu”, pojasnila je Marković.

Navodi da je to tek dio problema jer je onaj veći to da je Hrvatska u startu skuplja destinacija od Španije i Grčke, što bi se, kako kaže Marković, u konačnici moglo obiti o glavu hrvatskom turizmu.

I dok se špica sezone, prema riječima Marković, generalno dobro popunjava, predsezona, za razliku od Istre i Dubrovnika, u Dalmaciji za sada kaska.

“Dubrovnik je odavno brendiran kao luksuzna destinacija u koju gosti dolaze avionom, Istra se dobro puni zbog blizine svojih emitivnih tržišta, a Dalmaciji generalno nedostaje sadržaja i to je razlog zbog kojeg predsezona slabije ide”, pojašnjava Marković.

Strancima očito cijene ne predstavljaju problem i pitanje je hoće li ove godine na Jadranu biti više ili manje domaćih turista.

“To je dobro pitanje. Stalno apelujemo na to da se daju popusti našim gostima, a njima preporučujemo da pokušaju izbjeći platforme i direktno s iznajmljivačima dogovore smještaj jer će tako u startu imati 20 posto nižu cijenu. Ako je moguće, trebaju ga rezervisati ranije ili u pred i postsezoni”, zaključila je Marković, prenosi tportal.

Prihvati notifikacije