Region

Brkić sa ministraima Jadransko-jonske regije: Snažna regionalna saradnja trebala bi biti odgovor na nova neželjena kretanja i nepredviđene događaje

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na ministarskom sastanku u sklopu 9. Foruma strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko-jonsku inicijativu (JJI) u Šibeniku.

Josip Brkić u Šibeniku
FOTO: MVP BIH

Domaćini Foruma bili su ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić.

Zamjenik ministra Brkić u svom obraćanju upozorio je na činjenicu da svijet prolazi kroz još teže i manje predvidljivo razdoblje od onoga s kojim smo se suočili na kraju bosanskohercegovačkog predsjedanja EUSAIR-om i JJI-om u maju prošle godine. Ponovio je da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica te da snažno osuđujemo agresiju Rusije kao i kršenje međunarodnog prava.

Josip Brkić u Šibeniku
FOTO: MVP BIH

Ocijenio je da migracijski pritisci te problem odljeva mozgova, posebno na Balkanu, pokazuju da se još mnogo toga mora učiniti za jačanje naše otpornosti i spremnosti za brz i adekvatan odgovor.

-Snažna regionalna saradnja na svim razinama u našoj Jadransko-jonskoj regiji trebala bi biti odgovor na nova neželjena kretanja i nepredviđene događaje, naglasio je Brkić i dodao da je proces revizije EUSAIR-a, koji je otpočeo za vrijeme predsjedanja Bosne i Hercegovine, dobio zamah i već polučio rezultate.

Istakao je da je od početka procesa revizije, Bosna i Hercegovina dala veliku potporu zajedno s Republikom Hrvatskom, posebice za uspostavu novog socijalnog stupa (TSG5), naglašavajući važnostpoboljšanja socijalne zaštite u makroregionalnoj strategiji u skladu s politikama EU.

U kontekstu bolje regionalne suradnje, naglasio je značaj gospodarske povezanosti kao i uključivanja mladih u Strategiju kao i uspostave Vijeća mladih.

Josip Brkić u Šibeniku
FOTO: MVP BIH

Kada je riječ o evropskim integracijama, osvrnuo se na odluku koju je Europsko vijeće donijelo 21. marta 2024. godine o otvaranju pristupnih pregovora s BiH te poručio da EUSAIR trebao zacrtati način kako dalje doprinijeti bržoj EU integraciji zemalja Zapadnog Balkana. Ocijenio je izuzetno važnim dodatnufinancijsku potporu EU gospodarstvima zemalja regije te upozorio kako treba uložiti više napora ipomoći kako bismo ispunili potrebne kriterije.

Na kraju svog obraćanja zamjenik Brkić je čestitao Republici Hrvatskoj na uspješnompredsjedanju EUSAIR-om i JJI-om, a Republici Grčkoj poželio puno uspjeha u predstojećempredsjedanju.