Region

Dodik ponovo u Budimpešti: Održat će sastanke s Orbanom i Szijjartom

Predsjednik RS-a Milorad Dodik stigao je u novu službenu posjetu Mađarskoj, a u Budimpešti ga je dočekao premijer Viktor Orban.

Dodik i Orban
FOTO: UNA
Arhiv

Kako je najavljeno, pored Dodika u Budimpeštu na sastanak stigli su i ambasadorica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir te šef Predstavništva RS-a u Rusiji Duško Perović.

Pročitajte još

Nakon sastanka sa Orbanom, predviđeno je da se predsjednik entiteta sastane sa mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom.

Posljednji susret Dodika i Orbana upriličen je u aprilu 2024. godine kada je Orban boravio u službenoj posjeti BiH gdje se sastao sa zvaničnicima u Banjoj Luci i Sarajevu.

“Gdje god živjeli mi smo susjedi. Suština nije da su naše države susjedne, nego su naši narodi susjedi. Ja sam zato u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe jer sam tokom tih decenija stekao uvjerenje da je međunarodna politika prema Srbima nije fer. Nema bezgrešnog naroda, ali u Mađarskoj se kaže da ima ljudi koji vide samo tuđe greške”, rekao je tada Orban.