Osim toga, breskva je bogata folatima, klorogenskom kiselinom, karotenoidima, rutinom, kvercetinom, katehinima, vlaknima, ugljikohidratima te nešto manje bjelančevinama i mastima.
Breskve možete konzumirati svježe, u kolačima, raznim umacima… Donosimo vam jednostavan recept s ovim rajskim voćem.
Sastojci
3 zrele breskve
200 grama šećera
85 grama putera, otopljenog
jedno jaje
120 ml jogurta (0,9 % mliječne masti)
4 grama muškatnog oraščića
2 ml ekstrakta vanile
1 ml ekstrakta badema
130 grama brašna
65 grama sitno sjeckanih badema
5 grama praška za pecivo
1 gram sode bikarbone
prstohvat soli
smeđi šećer
Priprema
Zagrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni. Okrugli kalup za kolače (najbolje da koristite onaj od 22 cm. Ako nemate, može i veći) podmažite maslacem i pospite brašnom.
Isijecite breskve na komade veličine zalogaja te ih pomiješajte s muškatnim oraščićem i 25 grama šećera.
Izmiješajte puter i preostali šećer drvenom varjačom ili lopaticom za kuhanje. Dodajte jaje, jogurt i ekstrakte te dobro izmiješajte da se sve sjedini.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, bademe i so. Nakon toga ovu smjesu dodajte smjesi od putera te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Sipajte u kalup.
Pritisnite breskve na vrhu kolača. Možete ih i aranžirati ako želite, ali je bitno da ih ima što više. Pospite smeđim šećerom.
Pecite 10 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu rerne na 165 stepeni i pecite dodatnih 45 do 55 minuta.