Magazin

Kolač od breskve: Savršeno i slatko ljetno osvježenje

Breskva je omiljena ljetna i sočna voćka te odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Sadrži vitamine A, C, E, K i B3, te minerale kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

FOTO: ZADOVOLJNA.HR
FOTO: ZADOVOLJNA.HR

Osim toga, breskva je bogata folatima, klorogenskom kiselinom, karotenoidima, rutinom, kvercetinom, katehinima, vlaknima, ugljikohidratima te nešto manje bjelančevinama i mastima. 

Breskve možete  konzumirati svježe, u kolačima, raznim umacima… Donosimo vam jednostavan recept s ovim rajskim voćem.

Pročitajte još

Sastojci

3 zrele breskve

200 grama šećera

85 grama putera, otopljenog

jedno jaje

120 ml jogurta (0,9 % mliječne masti)

4 grama muškatnog oraščića

2 ml ekstrakta vanile

1 ml ekstrakta badema

130 grama brašna

65 grama sitno sjeckanih badema

5 grama praška za pecivo

1 gram sode bikarbone

prstohvat soli

smeđi šećer

Priprema

Zagrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni. Okrugli kalup za kolače (najbolje da koristite onaj od 22 cm. Ako nemate, može i veći) podmažite maslacem i pospite brašnom.

Isijecite breskve na komade veličine zalogaja te ih pomiješajte s muškatnim oraščićem i 25 grama šećera.

Izmiješajte puter i preostali šećer drvenom varjačom ili lopaticom za kuhanje. Dodajte jaje, jogurt i ekstrakte te dobro izmiješajte da se sve sjedini.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, bademe i so. Nakon toga ovu smjesu dodajte smjesi od putera te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Sipajte u kalup.

Pritisnite breskve na vrhu kolača. Možete ih i aranžirati ako želite, ali je bitno da ih ima što više. Pospite smeđim šećerom.

Pecite 10 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu rerne na 165 stepeni i pecite dodatnih 45 do 55 minuta.