Magazin

Kolač koji je engleskim doseljenicima bio siromašna zamjena za pitu. Danas je hit

Cobbler je rustikalna slastica koja vuče podrijetlo iz Sjedinjenih Američkih Država, a nastala je u 18. stoljeću kada su engleski doseljenici pokušavali pripremiti svoje tradicionalne pite u uvjetima koji su im tada bili dostupni.

FOTO: BBCGOODFOOD.COM
FOTO: BBCGOODFOOD.COM

Budući da nisu imali sve potrebne sastojke ni odgovarajuće pećnice, klasičnu pitu zamijenili su jednostavnijom verzijom voće bi stavili na dno posude, a preko njega rasporedili mrvljeno tijesto koje se peklo izravno na vatri ili u jednostavnim pećnicama.

Pročitajte još

Ime “cobbler” navodno potječe od engleske riječi za kaldrmu (ulica ili put popločani nepravilnim kamenim pločama) jer raspoređeni komadi tijesta na vrhu voća izgledaju kao neravne ploče. Ova slastica bila je posebno popularna među radničkom i seoskom populacijom, jer je bila jednostavna, brzo gotova i zahtijevala je samo osnovne sastojke.

Dakle, da – cobbler je bio svojevrsna zamjena za pitu, prilagođena uvjetima života američkih doseljenika. Danas se smatra klasičnim desertom američkog juga i često se poslužuje s kuglicom sladoleda ili šlagom.

Potrebni sastojcibreskvešećersolmaslacglatko brašnoprašak za pecivomlijekocimet (po želji)

Kako se priprema

Narezane breskve pomiješaju se sa šećerom i malo soli te se lagano prokuhaju da puste sok. U posudi za pečenje otopi se maslac, a u drugoj zdjeli napravi se tijesto od brašna, šećera, praška za pecivo i mlijeka.

Smjesa se izlije preko otopljenog maslaca, a po vrhu se rasporedi kuhano voće zajedno sa sokom. Po želji se pospe cimetom. Cobbler se peče dok ne dobije zlatnosmeđu boju i dok se voće ne zapjeni i karamelizira.