Život

Evo koje namirnice treba da izbacite iz ishrane nakon 40. godine

Jedna od važnih prekretnica u životu sigurno je jubilarni 40. rođendan.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Pored brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu ishrane, jer je pravo vrijeme da se izbace neke namirnice iz jelovnika.

Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon napunjenih jubilarnih 40 godina i te kako naziru posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu da rješe i pomognu vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.

„Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega čitav organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mliječne proizvode”, objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često bude: morska riba, gljive, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokoli, ali i kurkuma i kumin.

Takođe, nutricionistkinja ističe da je važno da konzumiramo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcionisanju organizma. Pored vode, biljni čajevi su takođe poželjni u svakodnevnoj ishrani, piše CityMagazine.

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.

„Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite bijeli hljeb, tjesteninu, bijelu rižu i žitarice”, objasnila je Pavlova.

Doktoriva je podsjetila na štetu koju brza hrana može nanijeti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posljedicu ima probleme sa kožom, metabolizmom i gojenjem.

Prihvati notifikacije