Život

Koje namirnice stvaraju bore i ubrzavaju starenje

Ono što jedete i pijete uvelike utiče na vašu kožu - u pozitivnom ili negativnom smislu. Bore, suhoća, neelastičnost i mrlje prirodna su posljedica starenja, a njega kože "iznutra" može pomoći u usporavanju biološkog sata.

FOTO: WOMENSHEALTHVN.COM
FOTO: WOMENSHEALTHVN.COM

Šećer

Velike količine šećera mogu potaknuti nepoželjan hemijski proces u tijelu, prenosi b92.

Kada pojedete više šećera nego što vaše stanice mogu obraditi, višak se veže za proteine ​​u procesu koji se naziva glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – proteina koji vašoj koži daje mladenački izgled.

Velike količine slatkiša negativno utiču na zube i osmijeh jer se šećer lijepi za zube i privlači bakterije te uzrokuje karijes.

Posoljena hrana

Ako pazite na količinu soli u pripremi hrane, to negarantuje da je vaš unos soli automatski nizak. Obratite pozornost na hranu koja je slanija nego što mislite, ili slanija nego što možete okusiti.

Američki centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica i nazvao ih “zalihama soli”.

Peciva mogu sadržavati do 230 mg kuhinjske soli.

Jedna kriška pizze sadrži do 760 mg, a tanjir supe s rezancima do 940 mg soli.

Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, također su puni soli.

Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1500 mg soli!

Hrana bogata solju uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu i nadutost.

Kafa

Najčešće stimulativno piće šteti vašoj koži i zubima zbog visoke razine kiselosti. Kisela pića mogu stvoriti mikroskopske pore na površini cakline i dovesti do njene erozije.

Poželjno je popiti čašu vode uz kafu ili nakon nje jer voda ima neutralan pH pa ispire kiselinu. Žvakaća guma također može smanjiti eroziju cakline i bojenje zuba stimulirajući proizvodnju sline koja revitalizira zube i pomaže u zaštiti cakline.

Alkoholna pića

Klonite se alkohola jer šteti vašem cjelokupnom zdravlju. Posebno je štetan za jetru, a neizravno uništava i kožu.

Jedna od važnih funkcija jetre je ispiranje toksina koji bi mogli negativno uticati na zdravlje i prerano starenje. Ako je rad jetre oslabljen, toksini se nakupljaju u tijelu i vaša koža može razviti niz problema poput akni i bora.

Osim što alkohol šteti jetri, bijelo vino iznenađujuće loše djeluje na zube. Kiselina koju sadrži oštećuje caklinu i čini vaše zube sklonijima dugotrajnim mrljama.

Osim toga, alkohol dehidrira i štetno utiče na san, što se povezuje s ubrzanim starenjem. Nekvalitetan san povezan je s borama, neravnomjernom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću kože.