Kolumne

Ko će profitirati, a ko krahirati?

Jedan došao i ostao. Drugi došao i otišao. Treći nije ni došao. Debate nije bilo. Razgovora nije bilo. Dijaloga nije bilo.

FOTO: FACEBOOK/BOSNAINFO/KOLAŽ
FOTO: FACEBOOK/BOSNAINFO/KOLAŽ

Građani opet ostali kratkih rukava. Navikli su na to, nažalost. Srećom, ovaj put ne u finansijskom, niti materijalnom smislu. Ostali su uskraćeni za spoznaju planova i programa onih koji im u naredne četiri godine namjeravaju voditi domovinu.

Od prvog su to imali priliku čuti, u potpunosti. Od druge dvojice nikako. A kako i bi kad je drugi otišao zbog trećeg, jer ga nije bilo tu. A da jeste, bilo bi to veoma zanimljivo, dapače. Imali bi štošta jedan drugom reći, i to onako direktno, u lice, a ne putem saopštenja ili društvenih mreža, kao dosad.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda bit će upravo jedan od njih trojice. Dvojici bi to bio prvi put, a onom trećem treći. Mirsad Hadžikadić, inače predsjednik Platforme za progres, kandidat je u ime koalicije Država. Denis Bećirović, inače potpredsjednik SDP-a BiH, kandidat je ujedinjene opozicije 11 političkih stranaka. Bakir Izetbegović kandidat je u ime SDA čiji je i predsjednik.

Imali su sinoć priliku zajedno učestvovati u TV debati. Imali su priliku jedan drugom i trećem sve “sasuti” u lice što su htjeli. Ali nisu. Bećirović je studio napustio nepunih pet minuta po ulasku u isti. A kao razlog naveo je nedolazak Izetbegovića, kojem su, pak, od debate s njim i Hadžikadićem daleko primamljiviji bili predizborni skupovi SDA u Vitezu i Novom Travniku.

No, čini se da za Bećirovića u studiju nije bilo ni Hadžikadića, jer je voditelja priupitao šta mu je njegov “jedini protukandidat u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”, misleći pritom na Izetbegovića, naveo kao razlog za svoje nepojavljivanje u emisiji. Pokušao je to potom Bećirović kurtoazno izgladiti, izrazivši svoje poštovanje prema Hadžikadiću, ali onda ga je još jednom označio kao nebitnog i ustvrdio da svog jedinog ozbiljnog konkurenta vidi u Izetbegoviću.

Nelogičan i krajnje neočekivan potez Bećirovića, ne samo zbog nepoštivanja integriteta Mirsada Hadžikadića, kao jednog od svoja dva ravnopravna politička protivnika, već i prije svega kao čovjeka 20 godina starijeg od sebe. Hadžikadiću nije bilo jasno čime je zaslužio da ga, nakon normalnog i korektnog razgovora s Bećirovićem pred ulazak u studio, diskredituje i javno nedoličnim ponašanjem ponizi čovjek koji pretenduje da bude državnik.

Istaknimo još i to da je Bećirović šest sati prije početka emitovanja emisije trebao i morao znati da Izetbegovića neće ni biti. A da jeste, teške riječi zasigurno ne bi izostale. Znamo to iz ranijih iskustava i TV duela političkih rivala koji su se upuštali u trku za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Hoće li Hadžikadić profitirati jer je dobio priliku sam pred TV kamerama bosanskohercegovačkoj javnosti ponuditi svoj izborni program i potencijalnim biračima reći sve što mu je bilo na umu? Hoće li se Bećiroviću obiti o glavu to što je samovoljno napustio studio i pokazao nedostatak elementarne kulture prema svom političkom rivalu? Hoće li Izetbegović profitirati ili krahirati jer se u sinoćnjem TV duelu uopšte nije ni pojavio?

S ove vremenske distance teško je to prejudicirati. Ali svakako će najbolji, a ujedno i najrelevantniji i posljednji sud o tome dati građani/birači na Opštim izborima koji su pred nama.

Prihvati notifikacije