Svijet

Kina pozvala na pregovore i prekid vatre u Ukrajini

Kina je pozvala na prekid vatre u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelimičnu vojnu mobilizaciju koja se smatra eskalacijom rata koji je počeo u februaru.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Peking je pozvao na prekid vatre kroz pregovore i rješenja koja odgovaraju na bezbjednosne brige svih strana, rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, prenio je kineski “Global Tajms”.

“Trebalo bi cijeniti razumne bezbjednosne brige svake zemlje i treba podržati sve napore koji vode ka mirnom rješavanju krize. Kina poziva na dijalog i konsultacije kako bi se premostile razlike”, rekao je Vang.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je naredbu o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji, podržavajući prijedlog Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Pročitajte još

Taj potez dolazi dan nakon najave referenduma u ukrajinskim regijama Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja čije dijelove kontroliše Rusija.

Putin je rekao da je već potpisao odgovarajući dekret i da su počele mobilizacijske aktivnosti.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je da se mobilizacija sprovodi “radi kontrole već oslobođenih teritorija” i da će biti pozvano oko 300.000 rezervista.

Britanski ministar odbrane Ben Valas opisao je naredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji i ilegalnu aneksiju dijelova Ukrajine kao “priznanje da njegov plan u Ukrajini propada”.

Prihvati notifikacije