Magazin

Kesteni su bogat izvor vitamina i minerala: Kako ih skuhati da zadrže svoju nutritivnu vrijednost?

Kuhanje kestena je nezaobilazna tradicija u hladnijim mjesecima kada se miris pečenih i kuhanih kestena širi ulicama. Ova unikatna jesenska poslastica ne samo da je ukusna, već je i bogat izvor nutrijenata.

FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA
FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Zahvaljujući jednostavnom procesu kuhanja, kuhani kesteni su jednostavan pothvat čak i za početnike u kuhinji, a mogu se iskoristiti na mnoge ukusne i kreativne načine.

Kesten: Nutritivna vrijednost i kalorije

Kesteni su maleni, ali su zbilja bogati raznovrsnim hranjivim tvarima.

Primjerice, Healthline navodi da porcija od 10 pečenih kestena (84 grama) sadrži sljedeće:Kalorije: 206Proteini: 2,7 gramaMasti: 1,9 gramaUgljikohidrati: 44,5 gramaVlakna: 4,3 grama (15 % preporučenog dnevnog unosa)Bakar: 47 % preporučenog dnevnog unosaMangan: 43 % preporučenog dnevnog unosaVitamin B6: 25 % preporučenog dnevnog unosaVitamin C: 24 % preporučenog dnevnog unosaTiamin (Vitamin B1): 17 % preporučenog dnevnog unosaFolat: 15 % preporučenog dnevnog unosaRiboflavin (Vitamin B2): 11 % preporučenog dnevnog unosaKalij: 11 % preporučenog dnevnog unosa

Pročitajte još

Osim toga, kesteni su dobar izvor nekoliko drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine K, B5 i B3, kao i fosfor i magnezij.

I ne samo to, u usporedbi s većinom drugih orašastih plodova, kesteni sadrže manje kalorija jer imaju nizak udio masti. Također, imaju viši udio ugljikohidrata od većine orašastih plodova i sadrže značajnu količinu vlakana; kesteni osiguravaju 15 posto dnevnih potreba u jednoj porciji.

Zahvaljujući tome, kesteni doprinose regulaciji probave i stvaranju osjećaja sitosti, a također donose koristi za dijabetičare jer imaju nizak glikemijski indeks.

Kako se kuhaju kesteni?

Kuhanje kestena uključuje nekoliko koraka koji osiguravaju najbolje rezultate, ali i lako guljenje – što je ključno za uspješne kestene.

Evo kako pripremiti kestene za kuhanje:Kesteni se prvo ispiru kako bi se uklonila prljavština i nečistoće. Zatim se svaki kesten lagano zareže na vrhu, čime se sprječava pucanje tijekom kuhanja i olakšava guljenje.Preporučuje se lagano pritisnuti zarezane dijelove ljuske kako bi para bolje prodrla, a guljenje kestena bilo lakše.

Koliko dugo se kuhaju kesteni?

Vrijeme koliko se kuhaju kesteni ovisi o metodi, a najčešće kuhanje traje između 20 i 40 minuta. Kesteni su spremni onda kada ljuska lako otpada i kada je njihova unutrašnjost mekana.

Postoje dvije super metode za kuhanje kestena:

Kuhanje kestena u vodi

Kesteni se ubace u kipuću vodu s malo soli i kuhaju između 20 i 30 minuta, ovisno o veličini. Nakon kuhanja, preporučuje se ostaviti ih u toploj vodi još nekoliko minuta kako bi ih bilo lakše oguliti.

Kuhanje kestena na pari

Za ovu metodu kesteni se stavljaju u košaru za kuhanje na pari i kuhaju na laganoj vatri oko 30 do 40 minuta. Prednost ove metode je očuvanje nutritivnih sastojaka, a kesteni takvim kuhanjem zadržavaju blagu, slatku aromu.

Kuhanje kestena: Recept

Ovo je dosta jednostavan recept za kuhane kestene.

Sastojci:500 g kestenaVodaPrstohvat soli

Priprema:Oprati kestene pod hladnom vodom kako bi se uklonile nečistoće.Svaki kesten zarezati oštrim nožem na vrhu u obliku križa. Ovo će olakšati guljenje nakon kuhanja i spriječiti pucanje tijekom kuhanja.Staviti zarezane kestene u veliki lonac i preliti ih hladnom vodom tako da budu potpuno prekriveni.Dodati prstohvat soli u vodu.Zagrijati vodu do vrenja, zatim smanjiti vatru i kuhati kestene 20-30 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Kesteni su kuhani kada se ljuska lako odvaja, a unutrašnjost je mekana.Ocijediti kuhane kestene i ostaviti ih da se malo ohlade, ali ne potpuno, jer se topliji kesteni lakše gule.Oguliti vanjsku ljusku i unutarnju smeđu kožicu kako bi se dobilo čisto meso kestena.

Kako oguliti kuhane kestene?

Guljenje kuhanih kestena nakon kuhanja može biti izazovno, stoga se preporučuje da ih se oguli dok su još topli.

Nakon što su kuhani, kesteni se ocijede i ostave nekoliko minuta da se ohlade do temperature koja omogućuje lako rukovanje bez opekotina. Ako su kesteni skuhani u vodi, može pomoći da se ostave u toploj vodi još nekoliko minuta prije guljenja.

Kuhani kesteni u jelima i slasticama

Kuhani kesteni mogu se poslužiti kao prilog uz jela s mesom ili povrćem, što će dodati poseban, blago slatkasti okus svakom obroku.

No oni ne moraju biti samo prilog; mogu biti i ključni sastojak u mnogim slasticama. Naime, kolačima, pudinzima ili keksima, kuhani kesteni dodaju jedinstvenu aromu i teksturu.

Kesten pire: Recept

Kesten pire je izvrsna opcija za ljubitelje jesenskih slastica. Pripremaju se tako da se kuhane kestene blenda sve dok ne postanu glatki, a dodaje im se još mlijeko, šećer i vrhnje. Također, dodatak ruma i vanilin šećera dat će kesten pireu još posebniju notu. Takav se pire može koristiti kao nadjev u tortama, ili jednostavno kao desert sa šlagom.

Ovaj recept inspiriran je tradicionalnim metodama pripreme kesten pirea, prilagođen za jednostavnu pripremu kod kuće.

Sastojci:1 kg svježih kestena200 ml mlijeka100 g šećera1 vanilin šećer50 ml ruma (po želji)Prstohvat soliVrhnje za šlag (za posluživanje)Naribana čokolada (za ukras)

Priprema:

Slijediti gore navedeni recept, a zatim prijeći na pripremu pirea.

Priprema pirea:U manji lonac uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer te zagrijavati na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.Po želji, dodati rum u smjesu i dobro promiješati.U drugom loncu staviti oguljene kestene i preliti ih pripremljenim mlijekom sa šećerom.Kuhati su smjesu na laganoj vatri 10-15 minuta, povremeno miješajući, sve dok kesteni ne upiju većinu tekućine i postanu vrlo mekani.

Pasiranje:Maknuti lonac s vatre i ostaviti smjesu da se malo ohladi.Kestene s preostalom tekućinom usitniti u glatki pire s pomoću štapnog miksera, blendera ili pasirke. Ako je smjesa pregusta, treba dodati malo mlijeka dok ne dobije željenu konzistenciju.Prebaciti kesten pire u zdjelice ili čaše za posluživanje.Ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.Prije posluživanja, ukrasiti šlagom i posuti naribanom čokoladom za dodatni okus i dekoraciju.

Napomene:Količinu šećera moguće je prilagoditi vlastitom ukusu.Rum dodaje aromu, ali može se izostaviti ili zamijeniti ekstraktom vanilije.Kesten pire može se koristiti i kao nadjev za kolače, palačinke ili druge deserte.