Sarajevo

Kenan Magoda na konferenciji "Leaders for the future" prezentirao vrhunske rezultate Turističke zajednice KS

Na konferenciji "Leaders for the future" u sklopu poslovnog događaja "100 najvećih u BiH" koji okuplja najuspješnije privrednike, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda prezentirao je model poslovanja i rezultate TZKS koja je prepoznata kao lider u bh. turističkoj industriji. 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Iz Turističke zajednice KS ističu da su u 2021. godini i prvoj polovini 2022. godine dali aktivan doprinos u procesu oporavka turističkog sektora kroz više od 150 podržanih institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca koje su direktno podržali kroz javne pozive i dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava, te više od 200 realiziranih projekata i manifestacija iz oblasti turizma, sporta i kulture.

Milion KM je izdvojeno za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima turizma & roadshow kampanje, a 2,5 miliona KM je uloženo za projekte značajne za razvoj, unapređenje i promociju turizma. 

Kao rezultate ističu i rekordnu zimsku turističku sezonu u 2022. godini, te 22 posto više ostvarenih noćenja u odnosu na 2019. godinu, kao i 110 posto porast u odnosu na 2021. godinu.

Rekordni prihodi od turizma u 2022. godini – 19 posto veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na 2019. godinu. 

Prema izvještajima Svjetske turističke organizacije UNWTO, Bosna i Hercegovina je u pet posto zemalja svijeta koje su se vratile na predpandemijski nivo kada je u pitanju ostvareni prihod od turizma. 

– Pred nama su izazovi izrade strategije pozicioniranja i analiza profila turista koji posjećuju našu destinaciju, čime ćemo usmjeriti naše djelovanje ka ključnim tržištima i planirati unapređenje i promociju turizma na najkvalitetniji način – kazao je Magoda, saopćeno je iz Turističke zajednice KS. 

Prihvati notifikacije