BiH

Fuad Kasumović posjetio komplekst bazena u Crkvicama: Građani su na ovo čekali godinama

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetio je danas kompleks bazena u Crkvicama, gdje su počeli pripremni radovi na realiziranju projekta izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ova posjeta inicirana je iz razloga kako bi gradonačelnik obišao započete pripremne radove, ali i da se pokuša iznaći rješenje za neometan rad otvorenih bazena dok traju radovi na izgradnji zatvorenog olimpijskog.

“Sretan sam i ispunjen što vidim da će se početi graditi nešto što su građani i mladi Zenice čekali 50 godina, a to je olimpijski zatvoreni bazen. Svi kažu da je ovo svjetski projekt i uistinu je to tako. Riječ je o kompleksu od oko 7.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora. Ovo je projekt koji se sada pravi i radi, a ostaje generacijama i generacijama. Došao sam danas i kako bismo pokušali pronaći rješenje da mi građani ne ostaju bez bazena dok traje realizacija ovog projekta”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Kasumović.

Na kraju, gradonačelnik je zadužio Javno preduzeće “ViK” Zenica i Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica da iznađu najbolje rješenje kojim bi građanima, uprkos izgradnji zatvorenog, na usluzi bili otvoreni bazeni sve dok to uslovi dozvoljavaju.

Podsjetimo, objekat zatvorenog olimpijskog bazena, ima oko 7.000m2 korisne površine, u čijem sklopu su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25×12,5m, prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, sadržaji vezani za organizaciju plivačkih takmičenja najvišeg nivoa, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini.

Procijenjena vrijednost izgradnje objekta zatvorenog bazena je 20 miliona KM, a planirano vrijeme izgradnje objekta je 24 mjeseca.