Politika

Kasumović: "Jasno je k'o dan da su građani Federacije BiH opet zakinuti"

"Nakon proteklih izbora ustvari samo se SDA zamijenila SDP-om, dok bi u novoj, prekomponovanoj, Vladi ZDK koju priželjkuje opozicija ponovo bili penzioner Omer Škaljo i politika Rame Isaka koji svog sina, nekadašnjeg vijećnika, postavlja za direktora KPZ u Zenici".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Federacija BiH je, prema svim pokazateljima, morala dobiti 2,1 posto više prihoda sa Jedinstvenog računa. Umjesto toga, dobila je manje od 1 posto. Razliku je nova vlast prepustila Miloradu Dodiku.

Javno pitam lidere Trojke zašto to rade? Zašto su građane Federacije osudili da i dalje finansira Milorada Dodika?

Razlika u raspodjeli prihoda u korist Dodika su ogromni novci. Na godišnjem nivou to su stotine miliona KM. I tim novcem Dodik finansira lobiste po svijetu da rade protiv Bosne i Hercegovine. A Nermin Nikšić ima svoju federalnu premijersku fotelju”, kazao je Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice i lider Bosanskohercegovačke inicijative.

Pročitajte još

“Ne mogu više da trpim ovu nepravdu i ovo laganje građana. Stanovnici FBiH su zakinuti za stotine miliona. Vidim da se Trojka ‘busa u prsa’ da je stvari ‘popravila’. Da, SDA je radila isto. I oni su jeftino trgovali s Dodikom.

Vrijeme je odavno da se to prekine i nadao sam se da će Trojka smoći snage da to uradi. No, zarad fotelja nastavili su. Pozivam svakog ozbiljnog ekonomistu da uradi analizu i vidi šta je dogovoreno, koji procenti za raspodjelu sa Jedinstvenog računa. Jasno je k’o dan da su građani F BiH opet zakinuti!”, kazao je Kasumović u razgovoru za Politicki.ba.

On tvrdi i da su na evropskom putu “pokupljene samo mrvice”.

“Imamo taj Zakon o vinu o kojem se godinama pričalo. Gdje je on u 14 prioriteta Evropske komisije? Nama trebaju usvajanja desetina i stotina propisa i zakona da bi smo imali stvari napredak ka EU. A Trojka od tog jednog zakona pravi senzaciju.

I još nam kažu da su usvojili još nekih zakona koji su evropski. A nisu! Vidimo to i na slučaju usvajanja izmjena Zakona o VSTV-u. Ali, neka o tome raspravljaju stručni. Imam pravo na svoje mišljenje.

Ono gdje sam ‘na svom terenu’ i gdje mogu s potpunom sigurnošću tvrditi, novim procentima raspodjele prihoda sa Jedinstvenog računa BiH, Trojka finansira Dodika i njegovo rušenje BiH.

Neka Nikšić odgovori zašto to radi.

Neka lideri Trojke objasne dogovoreni procenat u korist Rs kada Kanton Sarajevo uplaćuje više PDV-a nego cijeli manji bh. entitet”, kaže Kasumović za Politicki.ba.

Prihvati notifikacije