Magazin

Kako restorani “reketiraju” goste: Provjere ih u bazi, pa naplate 5.000 eura

Gradonačelnica Saint Tropeza, popularne destinacije za odmor u Francuskoj, izdala je upozorenje restoranima koji krišom “provjeravaju bogatstvo” potencijalnih gostiju.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Mještani i turisti na francuskoj rivijeri žalili su se na šokantnu praksu koju neki restorani primjenjuju, tražeći od gostiju da plate 1.500 eura po glavi za sto.

Vlasti Saint Tropeza, bivšeg ribarskog sela, upozorile su vlasnike restorana da neće prihvatiti “reketiranje”. Obraćajući se lokalnim medijima, gradonačelnica Sylvie Siri je rekla: “Ove optužbe su za mene krajnje šokantne, jer su nažalost istinite”.

Ona je takođe opisala praksu kao “rušenje imidža grada”, piše Coventry Telegraph.

Novine Nice Matin saznaju od neimenovanih insidera da su neki restorani u Saint Tropezu počeli da provjeravaju imena gostiju u svojoj bazi podataka.

Ako prilikom prethodnih posjeta nisu napravili veliki račun, mogu biti odbijeni. Jedan radnik u restoranu u Saint Tropezu rekao je za medije:

“Suština je u tome: ili ćete bacati keš, ili ste sitna riba. Ako je ovo drugo, jednostavno vam kažu da nema slobodnih stolova do početka septembra”.

Drugi zaposleni je rekao za Nice Matin i da se sve češće koristi druga tehnika. “Iz restorana će reći: ‘Naravno, imamo sto od 5.000 eura. Da li je to u redu?’”, objasnio je on.