Magazin

Kako oprati maline, a ne zgnječiti ih? Dodajte u vodu ovaj sastojak i ići će glatko

Maline su voće koje često ne peremo, već ih jedemo izravno s biljke. Peru li se maline?

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Maline su ukusne i hranjive bobice koje nude brojne zdravstvene prednosti. Njihova niskokalorična, a bogata nutritivna vrijednost čini ih izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Sezona malina traje od kasnog proljeća do rane jeseni, a pravilno pranje i čuvanje osigurava da ostanu svježe i sigurne za konzumaciju.

Maline treba prati prije konzumacije kako bi se uklonile prljavština, pesticidi i eventualni mikroorganizmi. Međutim, maline su osjetljive i lako se mogu oštetiti, stoga je važno prati ih nježno.

Iako je pranje malina u vodi dobar način za uklanjanje očite prljavštine, postoji tehnika koja će omogućiti još dublje čišćenje. Budući da bobice malina rastu blizu zemlje i imaju porozno meso nalik spužvi, prljavština koja se zarobi može ostati neprimijećena čak i nakon brzog ispiranja.

Kako biste bili sigurni da su bobice savršeno čiste, umočite ih u mješavinu vode i destiliranog bijelog octa u omjeru 3:1. Ovo ne samo da temeljito pere bobice malina, već i produljuje njihov vijek trajanja, piše net.hr.