Svijet

Kadirov rekorder po broju sankcija

Ovaj tekst ažuriran je u 17.04 sati, dana 22. novembra 2022. godine, prema instrukcijama portala Raskrinkavanje.ba, zbog netačnih navoda da je Kadirov skinut sa američke liste sankcija, a nije. Portal Bosnainfo ispravio je prethodno pogrešne navode u naslovu i tekstu.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Lider Čečenije Ramzan Kadirov navodno je bio isključen s američke liste sankcija, kako tvrdi portal Nova.rs da je bilo objavljeno na sajtu američkog ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine objavila je crnu listu pojedinaca sa “liste posebno određenih državljana” (SDN) u kojoj navodi pojedince i organizacije s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

Kadirov ipak nije isključen s ove liste, međutim, on je također dodat i na “listu izmjena” američkog ministarstva.

Podsjetimo, američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava djece na listu sankcija.

Na spisku su bile tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle kćerke. Tada su također uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD-a od decembra 2017.

Inače, šef Čečenije Ramzan Kadirov postavio je rekord po broju sankcija izrečenih bilo kojoj osobi na svijetu, prema potvrdi koju je Kadirovu uručio glavni urednik ruske Knjige rekorda Stanislav Konenko.

Kadirov je također nedavno osvojio rekord “najvećeg broja sankcija uvedenih protiv osobe, njenih rođaka i sljedbenika u svijetu”.

Šef Čečenije tada je istakao da je pretekao lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Prema Kadirovu, najmanje 70 ograničenja u tom momentu bilo je nametnuto njemu, njegovoj porodici, sljedbenicima, imovini i organizacijama od 2011. godine, prenosi Nova.rs.

Prihvati notifikacije