Magazin

Kada beba prohoda, rizik od povreda je na svakom koraku: Zato posebno obratite pažnju na ove stvari u svom domu 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kada beba prohoda, treba joj osigurati sigurno okruženje odnosno posebno obratiti pažnju na stvari koje su potencijalno najopasnije po najmlađe. 

Tepisi 

Iako su tepisi praktično rješenje kada dijete počne da puže, kako se ne bi kretalo po tvrdom podu i kako mu ne bi bilo hladno, oni mogu predstavljati i opasnost kada dijete prohoda. 

Zašto? Pored toga što dijete može da zapne za tepih, u zavisnosti od podloge tepiha, on može da bude klizav. Poseban problem predstavljaju staze, pa razmislite o njihovom uklanjanju, prenosi Žena Blic

Hemikalije 

Nnajsigurnije je da sve vrste hemikalija- deterdžente i sredstva za čišćenje, držite u ormariću na odgovarajućoj visini, do koje dijete ne može da dođe. 

Drugo rješneje je da stavite odgovarajuću zaštitu na donje elemente i da sredstva uvijek okrenite na “stop”, odnosno “off.” 

Odgovarajuće zaštite 

Potrebno je zaštititi bebu od utičnica koje može da dohvati. Na raspolaganju imate različite vrste zaštita u radnjama specijalizovanim za opremu za djecu, ali i u brojnim drugim prodavnicama. 

Tu su i zaštite i usporivači za ladice, zaštite za ormane, vrata, prozore. Prilikom korištenja zaštita vodite računa da dijete ne vidi kako se otvaraju, da ne bi ponovilo postupak i naučilo samo da ih otvara i zatvara. 

Postoje i zaštite za ćoškove i ivice, koji su posebno opasni dok dijete ne postane stabilno. 

Raspored namještaja 

Dijelovi namještaja kao što su stolice, fotelje, nikada ne treba da stoje ispod prozora jer će dijete penjući se na njih,željeti da vidi šta se nalazi ispod prozora, što može dovesti do pada kroz prozor. 

Kada koristite merdevine, odmah ih sklonite na sigurno mjesto. 

Ne zaboravite da ručke šerpi, lonaca, džezvi uvijek treba okrenuti na suprotnu stranu dok se nalaze na šporetu, da ne bi bile dostupne djetetu. Na taj način će se izbjeći opekotine, veoma česte u ranom uzrastu. 

Pored toga, držite sve predmete koji se mogu upaliti i izazvati opekotine i požar van domašaja djeteta: šibice, upaljači, upaljene cigarete i slično, na visini koju dijete ne može da dohvati ili zatvorene u ormanu sa odgovarajućom zaštitom. 

Terasa 

Savjet je i da vrata od balkona/terase uvek držite zaključana da dijete ne može samo da izađe. Ključ ne treba da bude nadohvat djetetu. 

Ako ste sa djetetom na balkonu ili terasi, pažljivo pratite šta dijete radi, jer mu kutije, sanduci sa flašama i slično uz ogradu mogu poslužiti za penjanje. 

Električni uređaji 

Treba imati na umu da djeca u ovom uzrastu vole da oponašaju roditelje i koriste predmete za svakodnevnu upotrebu koje vide u kući. U kuhinji vreba posebna opasnost, kako od oštrih predmeta, tako od električnih uređaja pa isključite iz struje sve vrste miksera, sjeckalica, blendera… Peglu nikada nemojte ostaviti tako da dijete može da je povuče za kabl bilo da je vruća ili hladna. 

Biljke 

Ne treba držati ukrasne biljke pošto su mnoge od njih otrovne -fikus, difenbahija, filadendron, rododendron, dracena, oleandar, narcis, hrizantema, ciklama, klivija i mnoge druge. 

Biljke su pravi mamac za djecu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može da izazove alergije, osipe, bolove u stomaku, povraćanje, dijareje, pa i da ozbiljno ugrozi zdravlje i život djeteta. 

Kućni ljubimci 

Nagli pokreti koje djeca prave mogu uplašiti vašeg psa ili mačku, koji bi onda mogao odbrambeno da reaguje. 

Prihvati notifikacije