Magazin

Jugoslovenski kolač danas je skoro zaboravljen: Starinska, jeftina i neodoljiva poslastica

Naše majke i nane u prošlosti su najčešće pripremale brze poslastice koje nisu zahtevale komplikovanu pripremu ili gomilu sastojaka, a takav je bio i danas pomalo zaboravljeni jugoslovenski kolač, čija su glavna zvijezda – zdrave jabuke.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Prisjetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina prošlog vijeka.

Sastojci za biskvit:

4 jaja

160 g brašna

160 g šećera

1 prašak za pecivo

60 ml tople vode

60 ml ulja

Sastojci za krem:

1 kg jabuka

1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)

200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)

3 pudinga od vanile

cimet po želji

500 ml slatke pavlake

Umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Odvojena žumanca pomiješajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo. Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomiješajte ove dvije smjese.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, izlijte u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje, i koru pecite oko 25 minuta.

Jabuke oljuštite, očistite i isjeckajte na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju.

Izmhešajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta. Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata.

Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga. Ostavite kolač da odstoji prije služenja.