Sarajevo

Jeste li slušali duet Kemala Montena i Juke Prazine? E pa, vrijeme je

U sarajevskom hotelu Holiday Inn Kemo i Juka 1992. pjevaju "Pismo prijatelju" i "Sarajevo ljubavi moja".

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE

“Pismo prijatelju”, pjesma Kemala Montenta, jedan je od muzičkih hitova koji su obilježili život pod opsadom u Sarajevu. Pjesma nosi izrazitu antiratnu poruku, a odražava i prkosni duh grada koji je odbijao da se slomi.

Sa druge strane, poznato je da je sarajevski hotel Holiday Inn bio zona u kojoj je rat imao drugo lice. U pričama o patnji građana Sarajeva tokom četverogodišnje opsade najčešće se ne spominju događaji iz Holiday Inna.

Snimak koji se pojavio na Youtubeu napravljen je 1992. godine, a prikazuje koncert Kemala Montena u Holiday Innu, dok mu se na bini pridružuje Jusuf Juka Prazina, koji je na početku rata bio jedan od komandana odbrane Sarajeva. Lice iz podzemlja, vođa reketaša, Prazina se već 1993. godine sukobio i sa Armijom RBiH, pridužio se HVO-u, kasnije odlazi u Hrvatsku, pa u Njemačku, a na Novu godinu 1994. pronađen je ustrijeljen u jednom belgijskom kanalu.

Za deset dana snimak je pregledan više od 37 hiljada puta, a da priče o 90-im nisu ispričane svjedoči i preko 270 komentara.

Prihvati notifikacije