Magazin

Jeste li prestrog roditelj? Ove četiri stvari dokazuju da jeste

Iako je razumljivo da kao roditelji ne možemo neprestano ugađati djetetu i dozvoljavati mu da sve bude po njegovom, u postavljanju granica također možemo pretjerati, upozoravaju psiholozi.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Kako objašnjavaju, mnogi roditelji znaju nesvjesno i nenamjerno pretjerati sa strogoćom, a ovo su znakovi koji otkrivaju da bi roditelj mogao biti ipak malo prestrog.

Jedan od najčešćih znakova koji pokazuje da bi osoba mogla malo prestrogo pristupati odgoju i roditeljstvu općenito je ako uvijek sve odluke donosite umjesto djeteta. Naravno da ćete neke važne odluke donositi isključivo vi, ali ponekad dijete smije odabrati odjeću za vrtić ili školu, kao i odlučiti hoće li za večeru pojesti cijeli obrok ili ne.

Druga stvar koju često rade prestrogi roditelji odnosi se na davanje naredbi bez da dijete ima bilo kakvu mogućnost da sudjeluje u dijalogu ili razgovoru. Ako ste uvijek vi ti koji postavljate pravila, to bi mogao biti znak da ste ipak malo prestrogi prema djetetu. Psiholozi naglašavaju da roditelji koji ne dopuštaju dijalog i razgovor zapravo djetetu čine više štete nego koristi.

Isto tako, prestrogi roditelji često imaju prevelika očekivanja od djeteta. Odlična je stvar kada roditelji inspiriraju svoju djecu, vjeruju u njihove sposobnosti te im pomažu da ispune svoje ciljeve, ali psiholozi naglašavaju kako s tim nije nimalo dobro pretjerivati. Zapravo, može biti vrlo loše.

Naime, stalni pritisak roditelja da bude najbolje u svemu djetetu samo može stvoriti pritisak i dovesti do suprotnog učinka. Ako je često pod takvim stresom, dijete s vremenom može postati uplašeno, nesigurno i izgubiti samopouzdanje.

Prestrogi roditelji također su skloni neprestanom kritiziranju za koje je poznato da šteti mentalnom razvoju djeteta na mnogo načina. Osim toga, dijete koje ima roditelje koji ga svakodnevno kritiziraju ili mu pronalaze greške u svakoj odluci, s vremenom će uistinu i samo početi vjerovati da nije dovoljno dobro, piše Index.hr.