Magazin

MEDITERANSKO JELO Jeste li ikada pravili "focacciu"?

Focaccia ili tradicionalna mediteranska pogača je izuzetno jednostavna za pripremu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

To znači da je mogu bez problema napraviti i oni sa vrlo malo kulinarskog iskustva.

Ovo je recept za pravljenje focaccije:

Sastojci:

300 g glatkog brašna

kašičica soli

kašičica šećera

5 kašika maslinovog ulja + još za premazati

ravna kašika suhog kvasca

180-200 ml tople vode

10 crnih maslina bez košpica

prstohvat ruzmarina i bosiljkaprstohvat bijelog luka u prahu

Za pripremu tijesta (brašno, so, šećer, voda, maslinovo ulje, kvasac) potrebno je pet minuta. Izrada tijesta ne zahtijeva posebnu opremu niti kompliciranu tehniku oblikovanja.

Ostavite tijesto da odstoji 18 do 24 sata u frižideru za najbolje rezultate.

Drugi dan izvadite tijesto iz zdjele na pobrašnjelu plohu.

Tijesto lagano premijesite pa razvaljajte u željeni oblik i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite maslinovim uljem te pospite sjeckanim svježim ruzmarinom, bosiljkom i maslinama narezanim na kolutiće.

Rernu zagrijte na 250 stepeni. Pecite foccacciu 12-15 min tj. dok ne dobije lijepu boju i dolje i gore. Nakon pečenja premažite je s još malo maslinovog ulja, prenio je Faktor.