Ovo jelo “za uživanje” preporučio je čuveni profesor kulinarstva iz Ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu Muhamed Duranović, inače dobitnik čak 7 zlatnih i 1 asa na saveznim takmičenjima tadašnje Jugoslavije.
Za čitaoce Bosnainfo donosimo originalni recept profesora Muhameda Duranovića za hadžijski ćevap (za deset osoba).
Materijal: Telećeg mesa bez kosti 1.500 grama, crnog luka 500 grama, putera 200 grama, svježeg paradajza 1.000 grama, svježih pečurki 500 grama, so, biber i sitni peršun.
Teleće meso bez kostiju, očišćeno od žilica, posoliti i naglo prepržiti na puteru. Svježi paradajz blanširati, oguliti, izvaditi sjemenke i isjeći na rezance.
Crni luk oguliti i isjeći na kockice. Pečurke očistiti i isjeći na prstenove.
Crni luk restati na puteru pa dodati pečurke, restati i zatim dodavati pripremljen paradajz.
Sve skupa još malo restati pa dodati so, biber, sitno sjeckani peršun i pripremljeno meso. Sve lagano izmiješati, prokuhati i dotjerati ukus.
Pergament papir postaviti na podlogu. Na njega staviti pripremljen ćevap i sve hermetički zatvoriti. Staviti u pećnicu da se zapeče i kada je gotovo servirati skupa sa pergamentom.
“Još sam davne 1961. godine na Kongresu kuhara u Ljubljani rekao, a i sada to tvrdim, svaka čast svim kuhinjama svijeta, ali i bosanska tu ima mjesta. Jela u bh. kuhinji su bez zaprške, ljutih začina, pa ih mogu konzumirati i dijetalci. Uzmimo, na primjer, sogan dolmu. To je originalno dijetalno jelo, tako je isto i sa punjenim povrćem i još mnogo jela. Sva ta jela, osim bosanskog lonca i još nekih, koja su malo masnija, veoma su prilagođena zdravoj ishrani. Ali, mi smo mala zemlja i treba puno kapitala uložiti da se probijemo u svijetu sa svojom kuhinjom”, rekao je svojevremeno profesor Duranović odgovarajući na pitanje gdje je u svijetu mjesto bh. kuhinja.
O kakvom se inače, čovjeku i kuharu govori svjedoči i podatak da je bio u stalnoj pratnji tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita kako bi pripremao svečane bankete, kao i da je kuhao za čak 27 državnika.