Magazin

Jednostavni savjeti da spriječite debljanje

Ako imate željenu težinu i ne treba vam dijeta, svejedno je važno da mislite na prehranu i zdravlje kako biste spriječili ponovno nakupljanje kilaže.

FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Slijedite ove savjete za prevenciju debljanja:

Krećite se. Ako se želite udebljati, konzumirajte više kalorija nego što trošite. S druge strane, ako ne želite, morate potrošnju kalorija održati na zadovoljavajućoj razini. Općenito se kaže kako je bolje vježbati imalo, nego nimalo, a što ste aktivniji, to bolje.

Dobra vijest je da osobe svih oblika, razina forme i sposobnosti mogu imati koristi od fizičke aktivnosti. Kako započeti s aktivnijim životom? Vrlo jednostavno. Započnite s onim što možete i za što imate uslove, a zatim tražite načine kako povećati aktivnost. Naprimjer, za početak koristite stepenice umjesto lift. Nemojte čekati idealan sklop okolnosti, nego iskoristite ono što imate pri ruci, a zatim se trudite biti što aktivniji.

U prosjeku, aktivnim ženama treba 2.000 do 2.500 kalorija. Što ste stariji i manje aktivni, to vam treba manje kalorija, a ponekad ta brojka ide i ispod 1.500.

Držite se popisa kada idete u kupovinu. Ako u kući nemate slatkiše i druge grickalice, manje su šanse da ćete ih i jesti. Jedan dan bez mesa sedmično pomoći će vam da smanjite ukupan sedmični unos kalorija. Ipak, čitajte etikete, jer neka vegetarijanska jela mogu biti puna nepotrebnih masnoća i debljati više od mesa.

Zaboravite fast food. Nemojte sendviče smatrati međuobrokom, a ako ih već jedete, tada ih smatrajte cjelovitim obrokom, jer jedan fast food meni ima dovoljno kalorija, ne samo za jedan obrok nego je u pravilu kaloričan koliko su poludnevne potrebe za kalorijama.

Nemojte jesti uz televizor ili usput. Svaki obrok neka vam bude svjesna aktivnost. Zaustavite se i kada jedete, nemojte ništa uz to raditi.

Nevažno koliko vremena ste odvojili za ručak, vjerovatno ćete doći u napast da ga prepolovite. Međutim, kako kratite vrijeme potrebno za obrok, na taj način povećavate težinu. Trpajući u sebe prebrzo, gubite osjećaj za količinu hrane koju jedete i zaboravljate uživati u njoj. Hrana je vrlo bitna.