Jedna velika japanska studija istraživala je povezanost između unosa zelenog čaja i rizika od demencije. U studiji je sudjelovalo više od 13.000 odraslih osoba koje su praćene u prosjeku 11.5 godina. Ispitanici su ispunjavali upitnike o učestalosti konzumacije pića poput čaja i kave, a zabilježeni su i svi slučajevi demencije dijagnosticirani tijekom tog razdoblja.
Rezultati su pokazali da su oni koji su pili najmanje 600 mililitara zelenog čaja dnevno imali 25 posto manji rizik od demencije u usporedbi s onima koji su pili manje od 94 mililitra.
Slični antioksidansi nalaze se i u tamnoj čokoladi, trešnjama i bobičastom voću
Učinak nije bio isti kod onih koji su konzumirali i velike količine kave uz zeleni čaj. “Dodavanje kave uz visoke količine zelenog čaja nije dodatno smanjilo rizik”, navode autori studije, prenosi EatingWell.
Moguće je da kombinacija visokih količina kofeina ima negativan učinak jer su neki ispitanici prelazili preporučeni dnevni unos kofeina. Također, zeleni čaj i kava sadrže različite biljne spojeve koji mogu djelovati suprotno.
Zeleni čaj je posebno bogat antioksidansom EGCG, koji prema ranijim istraživanjima može smanjiti upalu i nakupljanje proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću. Iako i druge vrste čajeva imaju koristi, zeleni čaj ima najveću koncentraciju korisnih spojeva.
Osim čaja, slični antioksidansi nalaze se i u tamnoj čokoladi, trešnjama i bobičastom voću. Dakle, dodavanje zelenog čaja svakodnevnoj rutini može biti jednostavan korak prema očuvanju zdravlja mozga.