BiH

Jasmin Kadić: Vlada TK može, ali ne želi da pomogne onkološkim pacijentima

Problem onkoloških pacijenata u TK je, između ostalih, i taj da ih se šalje van njihovog kantona na zračenja. Takva praksa izlaže ih dodatnom stresu, zbog samog puta, ali im uvećava i troškove koji nisu mali. Problem bi riješila nabavka linearnog akceleratora kaže Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK:

FOTO: FACEBOOK / JASMIN KADIĆ
FOTO: FACEBOOK / JASMIN KADIĆ

“I pacijenti, ali i svi mi upućeni u problematiku, opravdano sumnjamo kako su sve dosadašnje najave nabavke linearnog akceleratora samo umirivanje javnosti, stoga zahtijevamo da se ovaj uređaj nabavi odmah po hitnom postupku u odnosu na plan javnih nabavki o kojem se govori, jer pacijenti ne mogu više čekati. Naša stranka je preko zastupnice Amre Nadarević-Vodenčarević još prošle godine inicijativom zatražila nabavku ovog uređaja.

Od osnivanja Odjeljenja za radioterapiju UKC Tuzla, 2009. godine, do danas bilježi se konstantan porast broja onkoloških pacijenata kojima je potreban radioterapijski tretman, tako da u našem kantonu trenutno imamo oko 1.600 novih pacijenata s malignim oboljenjima

Linearni akcelerator nabavljen 2009. godine do danas je repariran i servisiran nekolicinu puta. Inače, njegov prosječan radni vijek je sedam godina.

Sve ove brojke same za sebe govore koliko je teška situacija i koliko je neodgovoran odnos kantonalne vlasti koja u ovom trenutku UKC Tuzla drži kao taoca nezajažljivih pojedinaca koji iz sjene upravljaju SDA-DF koalicijom i za sebe crpe sredstva ove najvažnije ustanove na Tuzlanskom kantonu.

Posljedice vladavine SDA-DF većine kojom upravljaju stranački tajkuni dostižu svoj vrhunac i već sada su u fazi kada nanose ogromne štete, a obaveze pružanja usluga građanima su na granici kada se ugrožavaju životi ljudi.

Želimo istaći da se to posebno teško odnosi na devastaciju Kliničkog centra, što je potvrdio i revizorski izvještaj.

Ovim putem tražimo hitnu reakciju Federalnog i Kantonalnog tužilaštva i Vlade FBiH koju pozivamo da konačno aktivira federalne institucije i preuzme kontrolu nad upravljanjem ove ustanove koja je trenutno zarobljena nezakonitim radnjama i odlukama Vlade i Skupštine TK.”

Prihvati notifikacije