Poznata izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora van” potječe iz malo duže velške poslovice iz 1866. godine: “Pojedi jabuku prije spavanja i doktoru ćeš uskratiti zaradu za kruh.”
No, koliko su ove tvrdnje zapravo istinite? I jesu li jabuke zaista zdravije od ostalog voća? Za početak, pogledajmo koje hranjive tvari sadrže jabuke. Prije svega, bogate su fitokemikalijama, uključujući flavanole – spojeve koji se povezuju s brojnim zdravstvenim koristima, poput održavanja zdrave tjelesne težine i smanjenja rizika od srčanih bolesti, prenosi BBC.
Zašto su jabuke tako zdrave
Jabuke sadrže razne polifenole (organske spojeve), uključujući antocijane, koji im daju crvenu boju kore, a povezani su s boljim zdravljem srca. Drugi važan polifenol u jabukama je floridzin, koji pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi. Jabuke su i bogat izvor vlakana, ponajviše pektina, koji smanjuje razinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi. Pektin također usporava apsorpciju šećera i masti iz hrane, čime pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi.
Ove tvari doista djeluju korisno za zdravlje. Pregled pet studija iz 2017. godine pokazao je da konzumacija jabuka može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 18%. Pregled iz 2022. godine, koji je analizirao 18 studija, otkrio je da redovita konzumacija jabuka ili proizvoda od jabuke, poput soka, može smanjiti kolesterol – pod uvjetom da se navika održi dulje od tjedan dana.
Uravnotežena prehrana općenito može smanjiti rizik od raka za čak 40%, prvenstveno zahvaljujući bioaktivnim spojevima i fitokemikalijama, koji su u jabukama posebno prisutni. Neka istraživanja povezuju redovitu konzumaciju jabuka s manjim rizikom od razvoja određenih vrsta raka.
Jesu li zaista “bolje” od drugog voća?
Iako je jasno da jabuke sadrže mnoštvo korisnih tvari i da ih vrijedi redovito jesti, postavlja se pitanje – jesu li one zaista učinkovitije od ostalih biljnih namirnica u očuvanju zdravlja? „Jabuke ne sadrže mnogo vitamina C, nemaju željeza ni kalcija, ali imaju cijeli niz drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na zdravlje i tijelo“, kaže Janet Colson, profesorica nutricionizma i znanosti o hrani sa Sveučilišta Middle Tennessee u SAD-u.
Neki znanstvenici ističu da jabuke imaju „drugu najveću razinu antioksidativne moći među svim vrstama voća“. Flavia Guzzo, izvanredna profesorica biljne biologije na Sveučilištu u Veroni, objašnjava kako jabuke sadrže spojeve koji su zajednički mnogim vrstama voća i povrća – uključujući one korisne polifenole.
Polifenoli su snažni antioksidansi. Oni pomažu u održavanju ravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala – visoko reaktivnih molekula kisika koje mogu oštetiti stanice. Kontroliranjem slobodnih radikala smanjujemo rizik od kroničnih bolesti, uključujući rak i bolesti srca, koje nastaju kao posljedica dugotrajnih upala.