Svijet

Izrael započeo probne letove letećih taksija

Izraelske vlati započele su prve probne letove tzv. taksi-dronova koji bi u budućnosti trebali služiti za prijevoz putnika i teškog tereta.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/EHANG
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/EHANG

U okviru Izraelske inicijative za dronove (INDI) prvi probni letovi aviotaksija započeti su u okviru dvogodišnjeg pilot-projekta koji ima za cilj stvoriti nacionalnu mrežu dronova koji će se koristiti i za prijevoz putnika.

Ovaj dvogodišnji pilot-projekt ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prijevoz putnika, piše izraelski 24 News.

Glavni cilj projekta je omogućiti brz i efikasan prijevoz putnika i tereta te smanjiti gužve na cestama širom Izraela. Također, projekt ima za cilj unaprijediti komercijalnu i javnu uslugu prijevoza.

Ministrica saobraćaja Miri Regev istaknula je da je ovo prva inicijativa te vrste u svijetu koja ima širok i multidisciplinovan pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

Projekat također istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u januaru i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj dron infrastrukture.

-Nacionalni projekt razvoja dronova planira testirati i aktivirati desetke dronova čiji će rad biti analiziran jednom sedmično. Izrael je jedan od svjetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment proveden u ponedjeljak predstavlja važan prekretnicu u ovoj inicijativi – navodi izraelski 24 News.

Kako bi dronovi mogli sigurno letjeti zračnim prostorom, INDI planira uspostaviti nadzor zračnog prostora za dronove, koji će funkcionisati na sličan način kao postojeća kontrola letova.

-Sistem će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području sarađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske zračne snage – izjavili su iz organizacije INDI.

Prihvati notifikacije