Svijet

Izrael tvrdi da je pronašao Hamasov tunel i oružje u bolnici Al Shifa

Izraelski vojnici pronašli su tunel koji su koristili militanti Hamasa u bolnici Al Shifa u Gazi, saopćila je vojska, dok je UN izrazio zabrinutost da Palestincima neće biti isporučena pomoć u petak preko prelaza Rafah sa Egiptom.

FOTO: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES SATELLITE IMAGE
FOTO: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES SATELLITE IMAGE

Vojska je objavila video za koji se navodi da se na njemu vidi ulaz u tunel na otvorenom prostoru Al Shife, najveće bolnice u Gazi.

Na snimku, koji Reuters nije mogao odmah provjeriti, vidi se duboka rupa u zemlji, posuta betonom, drvenim kršom i pijeskom. Činilo se da je područje raskopavano, u pozadini se pojavio buldožer.

Vojska je saopćila da su njene trupe također pronašle vozilo u bolnici sa velikom količinom oružja.

Hamas je u saopćenju kasno u četvrtak rekao da su tvrdnje Pentagona i američkog State Departmenta da grupa koristi Al Shifu u vojne svrhe “ponavljanje očigledno lažne priče, koju pokazuju slabi i smiješni nastupi glasnogovornika okupacione vojske”.

Sjedinjene Države su uvjerene u procjenu vlastitih obavještajnih agencija o aktivnostima Hamasa u bolnici Al Shifa i neće je dijeliti niti elaborirati, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Prihvati notifikacije