Politika

Izetbegović tvrdi da je SDA radila nemoguće stvari i da će ponuditi odgovore na sve

Tribina “Odgovor SDA na političke izazove BiH”, na kojoj je gost bio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, održana je sinoć u Bihaću.

FOTO: FACEBOOK/SDA
FOTO: FACEBOOK/SDA

Izetbegović je u uvodu obraćanja upozorio da BiH ulazi u turbulentan period koji donosi mnogo neizvjesnosti. U tom kontekstu je podsjetio na izazove iz prošlosti na koje je SDA već ponudila odgovore, kao što će, kako je kazao, ponuditi i na one koji slijede. Izdvojio je Izetbegović period pada komunističkog režima i uvođenja višestranačja, referenduma o nezavisnosti, a zatim agresije na BiH, saopćeno je iz SDA.

“Svi znamo priču o čudu bosanskog otpora. Taj otpor je organizovala SDA. Imali smo razdvojene enklave, za koje se trebalo nabavljati stotine tona hrane, municije. Uspijevali smo raditi nemoguće stvari”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, te na prestanak rata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Taj sporazum je nepravičan, ali je donio mir. Mi smo našom odbranom i nepredavanjem natjerali međunarodnu zajednicu da reaguje”, izjavio je predsjednik SDA.

Period od 1996. do 2006. godine je ocijenio kao period reformi i jačanje države, a u tom periodu je, pored provedenih reformi, izdvojio i odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju BiH, državnoj imovini i državljanstvima kojima je spašeno oko 700.000 državljanstava. Pad „Aprilskog paketa“ je, smatra Izetbegović, bio prekretnica koja je prekinula pozitivne trendove u BiH. To je, dodao je, dovelo i do 2016. godine, kada je Narodna skupština RS-a odlikovala ratne zločince.

“Milorad Dodik je tada organizovao protivustavni referendum i Tužilaštvo BiH se nije usudilo procesuirati organizatore. SDA se aktivno suprostavljala Dodikovim politikama, nije dopuštala „kuhanje žabe“ i zaustavljala sve protivustavne postupke. Borili smo se političkim, institucionalnim i pravnim metodama”, kazao je Izetbegović.

U posljednje dvije godine, dodao je, BiH je ušla u historijske brzace koji su obilježeni konfliktima vlasti Milorada Dodika sa civilizovanim svijetom.

“Taj se sukob ovih dana dinamizira. I bolje je da je to sada, nego poslije kada se smanji prisustvo međunarodne zajednice u BiH”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na napade na ustavnopravni poredak BiH od strane Narodne skupštine RS, ali i na sedam apelacija SDA kojima su ti napadi zaustavljani.

“Međunarodna zajednica se nevoljko upušta u sukob sa Dodikom. Svi vole provesti mandat u miru, da ne budu optuženi da su olako ušli u sukob. Uvrede na račun predstavnika međunarodne zajednice se akumuliraju i neće ostati na tome. Neće mu sigurno ostati dužni”, izjavio je predsjednik SDA.

Govoreći o postizbornom periodu, Izetbegović je kazao da su međunarodnoj zajednici bili potrebni servilni Bošnjaci, koji, primjera radi, neće odbiti izmjene Izbornog zakona kakve su nuđene tokom pregovora u Neumu.

“Trojka je napravila niz ustupaka SNSD-u i HDZ-u, ali ih nije zadovoljila. Teško ćemo vratiti sve što su im dali. Paradigma su dvije stvari. Legendu odbrane Mostara, direktora Fonda za zaštitu okoliša Humu, su smijenili i predali njegovu poziciju HDZ-u. HDZ-u su predali i poziciju direktora Autocesta FBiH. Nisam mogao vjerovati da će to tako olako uraditi”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju mogući scenariji, Izetbegović je izjavio da bi to mogla biti smjena Milorada Dodika, ali da ne vjeruje u spremnost međunarodne zajednice. Kada su u pitanju pravosudni procesi protiv odgovornih za napade na ustavnopravni poredak, Izetbegović je ocijenio da će javnost tu svjedočiti opstrukcijama.

“Entitet RS ne može bez međunarodne zajednice. Trebaju im krediti, potreban im je izvoz roba”, izjavio je Izetbegović govoreći o mogućim sankcijama.

Patrioti BiH, dodao je, ne mogu dopustiti da se ono što su krvlju branili izgubi potezom olovke. Nikada Srebrenica, Tomašica, Biljani, Brčko i sva ostala mjesta neće biti ništa nego BiH.

“Ono što je realno i što je opasno je da se situacija smiri trgovinom. Uloga SDA je da ne dopustimo nepopravljive ustupke na štetu države zarad trenutačnog rješavanja krize. A to će Trojka pokušati da uradi. Morat ćemo braniti dvije institucije i dva zakona. Ustavni sud i OHR. Neće dobiti zakon o državnoj imovini kako su zamislili i Izborni zakon kakav HDZ želi. Uz ove dvije tačke, Ustavni sud i OHR, ima i treća tačka, a to je SDA. SDA je ta koja će napraviti snažnu koaliciju jer bez jake SDA u problemu je BiH”, poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić..