Politika

Izetbegović o dešavanjima na političkoj sceni, pa poručio: „Ako je išta od toga istina, odustajem od predsjedničkog mandata u SDA…“ (VIDEO)

"Priča o tome kako SDA nije znala sa Čovićem, kako će Trojka znati raditi, kako se Dodik promijenio, najbolnije se demantuje posljednjih mjeseci.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Jedna vrsta političara ne zna stati na vrijeme. Uvijek vuku konopac dok ne pukne”, izjavio je gostujući u BHT1 uživo BHRT-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Prema njegovim riječima, SDA će svoju poziciju sama da izbori, jer se dokazalo da Trojka nije uspjela da ispuni obećanja.

“Narod progledava. Dokle god Dodik i Čović budu birali partnere, oni će birati one koji će im dolaziti u Laktaše i Mostar, Grude itd. i ustupati im pozicije”, naveo je Izetbegović.

Govorio je o pozivu na sastanak, koji je uputio članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Pročitajte još

“Ući će SDA kao pobjednička stranka da vam pomogne da branite poziciju BiH. Mislim da ne bi trebali odbiti takvu ponudu. Uzeli ste vlast, mi vam nudimo podršku da vam pomognemo da je održite”, naveo je.

Dodik će izgubiti na kraju

Izetbegović je komentarisao i izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza o navodnom mogućem bijegu Dodika iz države.

“Iz svake situacije se Dodik nekako izvlačio. Nije pobjegao, nego je plazio jezik silama i velesilama”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako se Dodik suprostavio izvršenju presuda, te visokom predstavniku, kao i da negira genocid.

“Podizanjem optužnice Pravosuđe u BiH se konačno ohrabrilo. I međunarodna zajednica nevoljno ulazi u sukob s njim. Pobijediće zakon, Ustav, međunarodna zajednica.. samo je pitanje šta ćemo do tad proći, do kada će to trajati”, istakao je predsjednik SDA.

Šmita ismijavaju, međunarodna zajednica da mu pomogne

Osvrnuo se i na prijetnje Milorada Dodika da će uhapsiti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita čim dođe na teritoriju Republike Srpske, kao i na Šmitovu posjetu Banjaluci koja je uslijedila nakon toga.

“To je vrlo loša predstava koja je naudila imidžu i autoritetu visokog predstavnika. Zemlje PIK-a i zemlje potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju pomoći Šmitu”, naveo je, te dodao:

“Svako se plaši toga da bude fizički napadnut, jedino nenormalni ljudi se toga ne plaše, ali bi moćne zemlje trebale da pomognu, a ne da mu kažu da ima sastanak i onda mu otkažu i tako ga ismijavaju.”

Komentarisao je i nedolazak potpredsjednika RS Davora Pranjića na sastanak sa Šmitom.

“Politika koju oličava Čović i hrvatska politika generalno lavira, mijenjaju pozicije. Malo sa Trojkom, malo sa Dodikom, to je sad dokazao – da je protiv Šmita koji mu je omogućio da izabere partnere među Bošnjacima koji su izgubili. Nezahvalno nakon takvog poklona Šmita”, naglasio je.

Lider SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za BHRT kazao je kako je razočaran stavovima američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

Izetbegović je pred kamerama otkrio nepoznate detalje njihovog sastanka, a Murphyja je optužio za nesuvisle izjave.

Lider SDA je najavio i odustajanje od narednog predsjedničkog mandata u SDA ako se Murphyjeve optužbe pokažu kao istinite.

Prihvati notifikacije