Politika

Izetbegović: Sutra nas čekaju važni izbori

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je u subotu, na sjednici Glavnog odbora povodom 33. godišnjice ove stranke, kako je SDA protekle tri decenije branila pravo na ravnopravnost, na miran i prosperitetan život Bosanaca i Hercegovaca.

FOTO: FACEBOOK/BAKIR IZETBEGOVIĆ
FOTO: FACEBOOK/BAKIR IZETBEGOVIĆ

Izetbegović je naveo kako su rezultati rada i napora SDA “četiri neupitne vrijednosti”…

“U vremenu rata, tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu desilo se najmanje ratnog zločina. Neuporedivo manje u odnosu na drugu i treću stranu. U vremenu postratne normalizacije odnosa, rada na pomirenju ljudi, na povratku protjeranih, na reafirmaciji multietničnog duha BIH, na usvajanju evropskih standarda i ubrzanju euroatlantskog puta koji to omogućava, SDA je bila motor stabilizacije, normalizacije i napretka. Treće, u razvoju demokratije i ljudskih prava, stvaranju prostora za razvoj slobodnih medija, pluralizma i kritičke misli, tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu dominantno su napredovali i svi navedeni, pozitivni procesi. I četvrto – u obnovi i razvoju tržišne ekonomije, privatnog poduzetništva, rješavanju socioekonomskih pitanja, tamo gdje je SDA imala dominantnu ulogu ostvaren je najveći napredak; doprinosi privrede sa tog dijela BiH bukvalno pune budžete na svim nivoima, i time garantuju stabilnost države, oba entiteta, svih 10 kantona, pa i onih ekonomski neodrživih”, kazao je lider SDA.

On je naveo da i pored “višedecenijskih napada i pokušaja kompromitovanja” SDA redovito dobiva podršku minimalno 280.000 glasača, najjača je stranka u BiH, skoro duplo je jača od sljedeće stranke u Federaciji BiH.

“To je dovelo do udruživanja svih snaga kojima je SDA na bilo koji način, i iz bilo kojih razloga stajala na putu postizanja ciljeva u proteklim vremenima, i onih koji bi da podijele BiH, i onih koji bi da dominiraju nad njom, i onih koji bi da dominiraju nad Bošnjacima, da sputaju snagu najbrojnijeg naroda, da linijom manjeg otpora, ustupcima na njihov račun i na račun patriotskog i građanski orjentiranog dijela birača zadovolje apetite destabilizirajućih snaga, i onih koji se naprosto bore za vlast – a nemoć da pobijede SDA, porazi koje im je nanijela kroz niz uzastopnih ciklusa, doveli su ih do očaja i spremnosti da prave ustupke štetne za i državu i za narod”, kazao je.

Izetbegović je istakao kako je “najmanje promjene kursa i retorike” bilo na strani koju predvodi Milorad Dodik.

“On je dosljedno i drsko nastavio sa udarima na državne institucije, sa pokušajima povrata nadležnosti na nivo entiteta, sa prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH, sa vrijeđanjem predstavnika međunarodne zajednice, sa podrivanjem i prijetnjama OHR-u. Militantnom paradom je obilježio neustavni 9. januar i tom prilikom odlikovao Vladimira Putina, redovno je odlazio u Moskvu uprkos agresiji na Ukrajinu, putem NSRS-a je pozvao sudije Srbe u Ustavnom sudu da napuste Sud, pozvao Hrvate da zajednički napuste državne intitucije itd. Dio međunarodne zajednice povlačio se pred ovom agresivnošću, ne poduzimavši skoro ništa. Osude i principijelni stavovi su dolazili od Evropskog parlamenta, od Američkog senata, od parlamenata zemalja članica EU-a, od slobodnih intelektualaca i analitičara, ali vlade instruirane očigledno odavde, sa bh. terena, ne obaziru se na to. Umjesto da se suprotstave Dodikovim napadima i provokacijama, da pokušaju ojačati opoziciju u RS-u, da kreiraju alternativu u RS-u, da se suprotstave dvojcu SNSD/HDZ koji je proizvodio blokade i krize, koji je čak direktno rušio zakone koji su nam trebali donijeti kandidatski status za članstvo u EU, ambasadori su krenuli linijom manjeg otpora – tolerisali su RS i Dodika, ojačali poziciju HDZ i Čovića i krenuli na slabljenje probosanskog bloka, na kreiranje podjela u patriotskom spektru, na marginalizaciju i izbacivanje iz vlasti SDA”, kazao je prvi čovjek SDA.

On je dodao kako njegova stranka, ali i DF, nisu pristali na servilan i podanički odnos. Naveo je i kako je OHR, u saradnji sa pojedinim amabasadama, odradio glavni dio posla u ovom čudnom i štetnom obratu.

“Intervencijama na Ustav skrojenim u dogovoru sa Zagrebom u korist HDZ-a, direktnim uplitanjem u izborni proces, favoriziranjem poslušnika koji su manjina u probosanskom bloku, a marginaliziranjem većine političkih snaga iz ovog bloka koje ne pristaju na štetne ustupke antidržavnim politikama, instrumentalizacijom pravosuđa u tu svrhu, o čemu otvoreno govore i ugledne sudije Suda BiH, nanesena je trajna šteta interesima Bosne i Hercegovine, demokratskim i društvenim procesima u njoj. Intervencije Visokog predstavnika, koje su uključivale i privremenu suspenziju Ustava FBiH, teško su poniženje za Bosnu i Hercegovinu i svakog njenog građanina”, rekao je Izetbegović.

SDA je još od izbora 2018. godine, kako je još kazao, pozivala na formiranje snažnog probosanskog i multietničkog bloka. Međutim, 2018. godine, kao i 2022. SDA je izignorisana.

“SDP, koji predvodi Trojku, nije pristao ni na kurtoazan sastanak sa SDA, sa dominantnim pobjednikom opštih izbora na svim nivoima.

Ali su otrčali na svaki sastanak koji su zakazali Dodik, Čović, ambasadori kojima je cilj cijepanje probosanskog bloka, odnosno izdvajanje poslušničke komponente koja će za ulazak u vlast praviti ustupke štetne za državu. Prva „ulaznica“ je bio četvrti delegat SNSD-u u Domu naroda PSBiH, čime je Dodik dobio mehanizam kojim može zaustaviti svaki zakon, odluku i proces na nivou države. Slijedilo je smanjenje broja Bošnjaka u Vijeću ministara na svega 25 posto, prepuštanje gotovo kompletnog sigurnosnog sektora u ruke SNSD-a i HDZ-a, prepuštanje sektora izgradnje saobraćajne infrastrukture u FBiH HDZ-u uz nepopravljiv debalans na štetu Bošnjaka, glasanje u Vijeću ministara za novu istočnu interkonekciju kojom se povećava ovisnost o ruskom gasu bez usvajanja državnog zakona o gasu, obmanjivanje javnosti da je izglasan i početak procesa za izgradnju Južne interkonekcije koja osigurava diverzifikaciju u snabdijevanju, uklanjanje Bošnjaka iz Vijeća BHANSA-e kako bi se povećao broj Hrvata, podrška za izbor sudije Ustavnog suda BiH bliskog HDZ-u, koji nikada nije radio u pravosuđu, itd. Glavni ustupci, ako ih ne zaustavimo, tek slijede: Izborni zakon po volji HDZ-a, usporavanje ili zaustavljanje NATO puta po volji SNSD-a, podrška spornim projektima Buk bijela i aerodrom Trebinje, ponovno prepuštanje kontrole nad CIK-om SNSD-u i HDZ-u, predaja gasnog sektora pod kontrolu SNSD-a i HDZ-a…”, kazao je predsjednik SDA.

Ocijenio je kako je Trojka na putu ka preuzimanju vlasti zaboravila i pogazila sve principe i obećanja na kojima je dobivala podršku…

“Zalagali su se za građanske principe, pa postali „muslimanska reprezentacija“, kako ih Dodik naziva. Govorili su da nikad neće u koaliciju sa nacionalnim strankama, pa su otrčali u Mostar u zagrljaj Čoviću i u destileriju u Laktašima u zagrljaj Dodiku. Godinama su kritikovali sastav Vijeća ministara i rukovodstva Parlamenta, pa glasali za SNSD-ove i HDZ-ove kadrove koji su na „crnim listama“. Obećali su programske vlade, a umjesto toga smo na državnom nivou dobili program sa nizom općih mjesta i otrcanih fraza, a u Federaciji ni to – program Federalne vlade još niko nije vidio. Obećavali depolitizaciju javnih preduzeća, pa odmah po preuzimanju vlasti najavili smjenu sposobnih direktora i dovođenje podobnih, vlastitih stranačkih kadrova. Obećali su, između ostalog, i „relaksiranje odnosa“ i „drugačijeg Dodika“. Relaksaciju niko ne primijeti, a Dodik jeste za nijasnu drugačiji – još je bahatiji i drskiji u svojim prijetnjama nego što je bio. Posebno važno obećanje se odnosilo na princip meritokratije – izbora najsposobnijih i najkompetentnijih kadrova za ministarske i druge bitne pozicije u vlasti. Sastav Vijeća ministara, a zatim i Vlade Federacije je takav da se bez pretjerivanja može konstatovati da nikada u postedejtonskoj BiH nije bio slabiji i nekompetentniji. Gotovo da nema nijednog ministra koji vodi resor, a da je za njega stručno osposobljen ili da ima iskustva u toj oblasti. DIF-ovci vode vanjske poslove i resore rada i socijalne politike, novinari se bave transportom i komunikacijama i slično.

Vladu FBiH, nametnutu ponižavajućim intervencijama na Ustav, predvodit će ponovo predsjednik SDP-a. SDP je navikao da ih na vlast dovode stranci, a ne narod. Ovo je drugi put. Prvi put je to bilo 2000, i taj mandat ćemo pamtiti po potjernicama jer podignuto je preko 600 optužnica. Alijansa za promjene, kako su je tada zvali, ostala je upamćena kao „Alijansa za potjere“. Jedini put kada su im građani dali povjerenje bilo je 2010. Taj mandat ćemo pamtiti po protestima, pobunama, plenumima, paljevinama. Po četiri „P“ – i petom Pe esde-Pe! Paljevine su bile odgovor na preteško socio-ekonomsko stanje u Federaciji i bahat odnos SDP-ovih kadrova prema građanima. SDP je poražen na izborima 2014. i Nikšić je Novaliću predao bolesnu Federaciju – deficit od 705 miliona KM, teško stanje u ministartsvima, javnim preduzećima i fondovima, blokirane račune, nezadovoljne radnike, kašnjenje plata, penzija i boračkih naknada. Od Novalića je naslijedio izliječenog pacijenta – 800 miliona KM likvidnih sredstava na računima, 478 miliona suficita, uspješna ministarstva, javna preduzeća koja posluju pozitivno, fondove koji su u suficitu, povećane i redovne plate, penzije i boračke naknade, kao i smanjen dug”, kazao je Izetbegović.

On je poručio kako SDA “ne smije dopustiti da po treći put upropaste ono što su Vlade predvođene kadrovima SDA popravile i unaprijedile”.

“Institucije Bosne i Hercegovine će biti na udaru, i na udaru će biti pozicija najbrojnijeg bh. naroda čija sudbina je neraskidivo vezana za Bosnu i Hercegovinu. Narod koji čini polovinu stanovništva na nivou države, i tri četvrtine stanovništva na nivou Federacije BiH je Dejtonskim ustavom i zakonima baziranim na njemu sveden na trećinu pozicija u Vijeću ministara i polovinu u Vladi FBiH. Stranke Trojke, predvođene SDP-om, koje nisu napravile nikakav prodor na teritorij koji kontrolira SNSD i HDZ, galantno su prepustile niz bošnjačkih pozicija u Vijeću ministara, Parlamentu i Vladi Federacije, Kantonu Sarajevo, tako da se Bošnjaci postupno pretvaraju u građane drugog reda u zemlji po kojoj nose ime – u RS-u žive u poniženju i aparthejdu, u državnim i federalnim institucijama šansa da se zaposle je duplo manja u odnosu na građane koji su Srbi i Hrvati”, kazao je Bakir Izetbegović na današnjoj sjednici Glavnog odbora.

Lider SDA je istakao kako su sutra važni izbori, jedni u Živinicama, a drugi u Turskoj.

“Naš kandidat Began Muhić treba biti izabran za gradonačelnika i nastaviti sa odličnim poslom koji je radio rahmetli Samir Kamenjaković. Drugi su u Turskoj, gdje je koalicija predvođena sestrinskom AK Partijom osvojila većinu u Velikoj narodnoj skupštini, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan u drugom krugu ide ka dominantnoj pobjedi nad kandidatom opozicije. Uvjeren sam da ćemo s Božijom pomoći slaviti dvije važne pobjede”, kazao je.

𝐎𝐁𝐑𝐀Ć𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐏𝐑𝐄𝐃𝐒𝐉𝐄𝐃𝐍𝐈𝐊𝐀 𝐒𝐃𝐀 𝐁𝐀𝐊𝐈𝐑𝐀 𝐈𝐙𝐄𝐓𝐁𝐄𝐆𝐎𝐕𝐈Ć𝐀 𝐏𝐎𝐕𝐎𝐃𝐎𝐌 𝟑𝟑. 𝐆𝐎𝐃𝐈Š𝐍𝐉𝐈𝐂𝐄 𝐒𝐃𝐀- Cijenjeni članovi GO SDA, rukovodstava SDA…

Posted by Bakir Izetbegović on Saturday, May 27, 2023

Prihvati notifikacije