Politika

Istraživanje Faktor Plusa: Trivić ispred Dodika, Cvijanović ubjedljiva pred Šarovićem

Istraživanje raspoloženja biračkog tijela u RS-u, koje je radio Faktor Plus, pokazuje da Jelena Trivić ima prednost u odnosu na Milorada Dodika u trci za predsjednika RS-a, dok Željka Cvijanović vodi ispred Mirka Šarovića za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

FOTO: RINGIER/EPA
FOTO: RINGIER/EPA

U rezultatima ovog istraživanja, koje se nalazi u posjedu Srpskainfo, navodi se da je anketa na uzorku od 3.000 punoljetnih građana RS-a rađena metodom lice u lice, anonimno, te da je prikupljanje podataka rađeno u periodu od 5. do 15. septembra ove godine.

Na pitanje da li biste izašli na izbore 2. oktobra, 53,6 posto anketiranih dalo je potvrdan odgovor, a njih 46, 4 odrečan.

Što se tiče davanja povjerenja političkim strankama, najviše građana, prema istraživanju Faktor Plusa, svoj glas bi dalo SNSD – 27,1 posto, zatim SDS – 17, 9 posto, za PDP bi glasalo 15,1, Ujedinjenu Srpsku 5,8, Pokret za državu 5,5, DNS 2,9, SP 2, 8, Demos 1,4, SPS 1,3 posto.

Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića povjerenje bi dalo 1,2 posto anketiranih, a Hrvatska koalicija Banjaluka HDZ BiH – HDZ 1990 dobila je jedan posto podrške. NPS je, po ovom istraživanju, dobio 0,8 posto.

Na pitanje za koga biste glasali za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, većina anketiranih, njih 35,7 posto, svoj glas bi dali Željki Cvijanović.

Što se tiče izbora za predsjednika RS-a, Jelena Trivić uživa podršku 47,2 posto ispitanika, Milorad Dodik 44,9 posto, Radislav Jovičić 3,2, Neđo Đurić 1,6 posto.

FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS
FOTO: FAKTOR PLUS

Također, istraživanje Faktor Plusa pokazalo je da su političke partije, koje su od 2020. do 2022. imale najveći pad u podršci birača DNS (40 posto), Demos (22), SPS (17), te SDS (4).

S druge strane, političke partije koje su u posljednje dvije godine ostvarile najveći rast u podršci birača su Ujedinjena Srpska (39 posto), Pravda i Red Nebojša Vukanović (15), te SP (4 posto).

Na kraju, u procjeni Faktor Plusa, koji je inače jedna od najuglednijih kompanija iz Srbije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, a koja je, podsjećamo, pred prošle lokalne izbore iznijela najpreciznije prognoze o rezultatima izbora u Banjaluci, navodi se da je Željka Cvijanović “u značajnoj prednosti u odnosu na Mirka Šarovića”, da je Jelena Trivić “u blagoj prednosti u odnosu na Dodika”, dok su, kako se ističe, trenutno mnoge parlamentarne stranke ispod cenzusa.

Također, navodi se da je veliki i iznenađujući napredak koalicije bošnjačkih stranaka.

Prihvati notifikacije