Život

Istraživanja pokazala: Mamim i tatin zagrljaj najbolji lijek za bebu

Nedavna  je studija dokazala da je za novorođenčad i djecu do treće godine majčin zagrljaj zaista najbolji lijek. To su u eksperimentu pokazale četiri mjeseca stare bebe kojima se kod zagrljaja oba roditelja rad srca usporio, dok u naručju stranca nije.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Duži interval između dva otkucaja, kažu autori studije, ukazuje na veću razinu opuštenosti. Bez obzira na ove benefite grljenja istraživači su majkama i očevima poručili da svoje bebice ne grle presnažno jer im se otkucaji srca na kraju čvrstog zagrljaja povećaju.  

Ova je studija tako prva dala konkretne dokaze da zagrljaj – a ne samo držanje u naručju – igra važnu ulogu u najranijem povezivanju bebe i roditelja.

“Znali smo da djeca vole kad ih roditelj grli”, rekla je voditeljica studije profesorica Sachine Yoshida sa Sveučilišta Toho u Japanu, ‘no i nas znanstvenike je iznenadilo kako malo zapravo znamo o zagrljaju’.

Tim znanstvenika pratio je otkucaje srca novorođenčadi mlađe od godine dana starosti u tri faze: dok su bili u naručju roditelja, tijekom grljenja i za vrijeme čvrstog zagrljaja, a pratili su i otkucaje srca roditelja.

Osim toga, provjerili su i što se događa kad nepoznata ženska osoba dijete zagrli umjesto nekog od roditelja, a zaključili su kako smirujući učinak na dijete ima samo zagrljaj roditelja. Istraživači navode da su za vrijeme grljenja slabiji otkucaji srca zabilježeni i kod novorođenčadi i kod roditelja.

“Dojenčad starija od četiri mjeseca pokazala je tijekom grljenja roditelja visok porast intervala otkucaja srca, dok pri zagrljaju nepoznate ženske osobe taj rast nije zabilježen”, rekla je profesorica Yoshida, koja napominje da je visoki porast intervala otkucaja srca zabilježen i kod roditelja koji grli svoje dijete. 

“Zagrljaj očito opušta i dojenčad i roditelje”, rekla je za Daily Mail te napomenula kako kod dojenčadi mlađe od četiri mjeseca nije zabilježeno toliko usporavanje otkucaja srca, što pokazuje da tako male bebe ne osjećaju razliku između držanja u naručju i grljenja.

Ipak, i dojenčadi mlađoj od četiri mjeseca rad srca se usporio kad su im roditelji lagano rukom pritiskali leđa.

“Iako male bebe ne mogu govoriti dokazali smo da nakon četvrtog mjeseca života i po zagrljaju prepoznaju svoje roditelje”, rekla je Yoshida i roditeljima poručila da premda bebe ne govore, nikad ne moraju sumnjati osjeća li beba njihovu ljubav i privrženost.

Prihvati notifikacije