Svijet

Iran: Eksplozije u Isfahanu rezultat aktiviranja sistema protuzračne odbrane i uništenja bespilotnih letjelica

Nakon odjekivanja eksplozija koji su se čuli u iranskim gradovima Isfahanu i Tabrizu, iranski mediji su objavili da je zbog toga došlo radi aktiviranja sistema protuzračne odbrane i uništenja tri mini bespilotne letjelice, prenosi Anadolu.

Iran
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Novinska agencija Fars, poznata po bliskosti sa Korpusom iranske revolucionarne garde, objavila je da se čula eksplozija u blizini 8. glavne mlazne baze u gradu Isfahanu, u centralnom dijelu Irana, gdje se nalazi nuklearno postrojenje.

Pročitajte još

Iranska državna televizija je također objavila da je sistem protuzračne odbrane u Isfahanu oborio mnogo bespilotnih letjelica.

Novinska agencija Mehr navela je također da su tri mini bespilotne letjelice neutralizirane sistemima protuzračne odbrane na maloj visini na području 8. glavne mlazne baze Isfahan oko 4 sata ujutru po lokalnom vremenu.

Iranska novinska agencija IRNA također je objavila da su sistemi protuzračne odbrane aktivirani u mnogim dijelovima zemlje, te da je sistem protuzračne odbrane aktiviran kao rezultat otkrivanja sumnjive mete u sjeverozapadnoj regiji Tabriz.

Dodaje se da nigdje u zemlji nije došlo do eksplozije većih razmjera i da sistemi protuvazdušne odbrane dugog i srednjeg dometa nisu aktivirani.

Povodom objava na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je došlo do eksplozije i oštećenja nuklearne elektrane u Isfahanu, navedeno je da je situacija u nuklearnim objektima bezbjedna.

Iranska državna televizija, pozivajući se na lokalne izvore, javila je da nuklearno postrojenje u Isfahanu nije napadnuto.

Iranska vojska također se oglasila povodom odjekivanja eksplozija.

“Svi zvuci eksplozije koji su se čuli u Isfahanu uslijedili su zbog aktiviranja sistema protuzračne odbrane i nije došlo do eksplozije ili oštećenja u gradu”, navodi se.