Sarajevo

Inspektori i Udruženje 'No gluten' o zaštiti zdravlja osoba oboljelih od celijakije

Predstavnici Federalnog inspektorata za hranu i Udruženja osoba oboljelih od celijakije "No gluten“ danas su na sastanku u Sarajevu razgovarali o unapređenje deklarisanja prehrambenih proizvoda na sadržaj glutena - proteina koji je sastavni dio pšenice, raži i ječma, koji ugrožava zdravlje osoba oboljelih od celijakije.

FOTO: FUZIP
FOTO: FUZIP

Predstavnice udruženja su naglasile da je jedini lijek za celijakiju striktna bezglutenska prehrana, zbog čega ishrana oboljelih zahtijeva upotebu sigurnih bezglutenskih proizvoda, odnosno stalnu informisanost o prisutnosti glutena u prehrambenim proizvodima, kao i poseban režim skladištenja bezglutenskih proizvoda i namirnica, te pripreme bezglutenskih obroka.

Kako bi se unaprijedila zaštita zdravlja osoba oboljelih od celijakije, Federalni inspektorat za hranu će u toku marta poduzeti niz aktivnosti i mjera, održati sastanke s nadležnim kantonalnim inspekcijskim organima, Agencijom za sigurnost hrane i drugim relevantnim institucijama, te poduzeti napore na intenziviranju uzorkovanja namirnica i unapređenju oblasti deklarisanja proizvoda, o čemu će do kraja marta izvijestiti predstavnike Udruženja.

Dogovoreno je i da će Udruženje kontinuirano obavještavati Federalni inspektorat za hranu o daljnjim neusklađenim analizama proizvoda u pogledu sadržaja glutena.

Sastanak je održan u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove, a prisustvovali su i predstavnici Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.