Jet set

Inspektor Blaža za Bosnainfo: Motoristi nas stalno zovu da im sviramo

Jedan od najdarovitijih autora i izvođača, drugog talasa popularne muzike osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, je svakako Igor Blažević, poznatiji kao Inspektor Blaža.

FOTO: G. SRDANOV/RINGIER
FOTO: G. SRDANOV/RINGIER

Njegov prvi bend „Fiskulturno lane“ učestvovalo je na slavnoj kompilaciji „ARA artistička radna akcija“, koja na žalost nije postigla uspjeh kao kompilacija „Paket Aranžman“ koja je proslavila „Idole“, „Šarloakrobatu“ i „Električni orgazam“.

Međutim, Blaža je opstao sve te godine, kao muzičar, voditelj, pisac, kolumnista. Njegov bend „Blaža ikljunovi“, je veoma tražen za koncertne nastupe, posebno za motoskupove i festivale piva. Trenutno radi prvi solo album.

-Nisam godinama mogao da ostvarim neke svoje zamisli, te da snimim neke pjesme u kombinaciji sa bendom „Blaža i kljunovi“. Taj bend se profilisao kao pravi rokerski, sa malo tvrđim zvukom i rifovima, tako da nas publika obožava bilo gdje u regionu od Beograda, preko Sarajeva i Banja Luke do Podgorice. Još dvojca članova benda će iduće godine izbaciti solo albume, osim mene. To su Ljuba Tomanović basista i Arigo Saki, gitarista. Moj producent je Damijan Dašić, poznat po svom caver bendu „Best Beat“ koji svira „Bitlse“. Sa tim programom „Bitlsa“ oni zaista prave haos čak i u Evropi, imaju intrumente, perike, garderobu, sve ko pravi “Bitlsi”. Kod Damjana solo albume snimaju i Gile iz „Električnog orgazma“, kao i Zdenko Kolar, bivši basista „Idola“. Većina pjesama koje ja snimam je zaostavština mog prvog benda„Fiskulturno lane“. Damjan i ja smo snimili sve matrice, instrumente. Ja sam otpjevao sve pjesme. Sada ide fina dorada, snimaju se neke solo dionice. Željeli smo da moj vokal zvuči kao osamdesetih godina. Ja sam pjesme pravio od 1980. do 1987. U tih sedam godina je nastalo 15 pjesama koje sad snimam. Djeluju vrlo svježe. Gostuju nam Dragi Jelić, Nikola Čuturilo Čutura, Darko Grujić, Saša Lokner i drugi. To je kombinacija „novotalasnog“ zvuka sa današnjim vremenom. Osjeća se uticaj bendova kao što su „Clash“ i „Talking Heads“. Radni naziv ploče mi je „Remek delo“ – kaže Blaža.Blaža i dalje pravi povremeno pojedinačne pjesme sa matičnim bendom. Pjesme „Mnogo volim pivo“ i „Sunce tuđeg neba“ su mega hitovi.

-Novi singl nam je „Kada motor vozim“, obrada hita AC/DC „Whole Lotta Rosie“. Ona nam zaista sjajno prolazi na motoskupovima, gdje nas stalno zovu. Motoristi zaista umiju sjajno da se zabavljaju. Kada su njihovi skupovi ne dođu samo bajkeri, već i građani iz tih gradova. Bude uvijek prepuno ljudi. Uživamo utakvim nastupima. Uvijek budemo dobri i potrošimo mnogo energije, kako bi nas pozvali ponovo – kaže Blaža na kraju razgovora.

Prihvati notifikacije