Svijet

Indija: U slijetanju autobusa u Kashmiru poginula 33 putnika

Operacija spašavanja je u toku, a zvaničnici strahuju da bi broj poginulih mogao biti povećan.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Najmanje 33 osobe su poginule, a nekoliko je povrijeđeno kada se u srijedu putnički autobus kojim su putovali srušio u klisuru u Kashmiru pod upravom Indije, javlja Anadolu.

Mohammad Asif, očevidac, rekao je za Anadolu da je autobus skrenuo s puta i srušio se u klisuru u blizini područja Trungal-Assar na glavnom autoputu u okrugu Doda u provinciji Jammu, oko 300 kilometara od Srinagara, glavnog grada regije.

Operacija spašavanja je u toku, a zvaničnici strahuju da bi broj poginulih mogao biti povećan.

Jitendra Singh, član indijskog parlamenta iz provincije Jammu, rekao je da će helikopter biti na raspolaganju da bi se kritično povrijeđeni putnici prebacili na liječenje u grad Jammu.

Na nekoliko puteva u planinskim regijama provincije Jammu, posebno u okruzima Doda, Kishtwar, Rajouri i Poonch, česte su nesreće koje se pripisuju lošim uslovima, vožnji u pijanom stanju i brzoj vožnji, preopterećenju i odronima uzrokovanim lošim vremenom.

Ukupno 805 ljudi je poginulo, a još 8.372 je povrijeđeno u 6.092 saobraćajne nesreće u regiji Jammu i Kashmir 2022. godine, prema podacima koje je u martu objavila saobraćajna policija.

Tokom prva četiri mjeseca ove godine, 254 osobe su poginule, a više od 2.300 je povrijeđeno u 1.812 saobraćajnih nesreća, od kojih se većina dogodila u regiji Jammu.