Magazin

Imate li zrele banane u kući? Ovo su tri recepta za njih

(Pre)zrele banane prilično su česta stvar u većini kućanstava.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Iako nisu naročito fine za jesti same po sebi jer uvelike promijene strukturu i okus, definitivno nisu za baciti jer od njih možete napraviti preukusne deserte a da to nije banana kruh!

Palačinke

Sastojci:

120 g višenamjenskog brašna

1 žlica praška za pecivo

½ žličice cimeta

¼ žličice soli

1 i pol veća zrela banana

1 veće jaje

175 ml mlijeka

Priprema:

U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj, većoj zdjeli, tucite zajedno bananu i jaje dok se ne sjedine. Umiješajte mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke. Tijesto će biti malo grudičasto.

Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri te dodajte vrlo malo ulja.

Pomoću mjerne posude ulijte 3-4 kruga tijesta u tavu. Pecite dok se palačinke ne napuhnu na vrhu i ne porumene na dnu, 2-3 minute, zatim ih okrenite i pecite s druge strane dok se ne dignu i ispeku, još par minuta. Poslužite po želji s namazom od čokolade, marmeladom, javorovim sirupom…

Muffini s bananom i komadićima čokolade

Sastojci:

190 g višenamjenskog brašna

1 žličica praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1/2 žličice soli

1 žličica cimeta

1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

oko 4 srednje ili 3 velike zrele banane

85 g neslanog otopljenog maslaca

135 g šećera

1 veće jaje, sobne temperature

1 žličica čistog ekstrakta vanilije

2 žlice (30 ml) mlijeka

nasjeckani orasi, pekan orasi ili komadići čokolade, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C i pripremite kalup za 12 muffina koji ćete obložiti s papirnatim čašicama ili namazati s malo ulja. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić u srednjoj posudi i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli ili u zdjeli samostojećeg miksera zgnječite banane. Na srednjoj brzini istucite ili umutite otopljeni maslac, smeđi šećer, jaje, ekstrakt vanilije i mlijeko.

Ulijte suhe sastojke u mokre, a zatim tucite dok se ne sjedine. Ako dodajete orahe ili komadiće čokolade, dodajte i njih. Tijesto će biti gusto! Žlicom stavite tijesto u kalupe, te ih napunite do vrha.

Pecite 5 minuta, a zatim, držeći muffine u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 180°C. Pecite dodatnih 16-18 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Pustite muffine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku za hlađenje.

Sladoled od banane

Sastojci:

2 zrele oguljene banane, narezane na komade i smrznute

2 -4 žlice mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Stavite smrznute banane u multipraktik i ispasirajte, dodajući ekstrakt vanilije i samo nekoliko žlica mlijeka kako biste “sladoledu” od banane dali meku teksturu za posluživanje.

Poslužite u kornetu, u parfe čaši s voćem ili kao sladoledni kolač s čokoladnim sirupom, piše Novi list.