BiH

PRAVDA ZA DAVIDA OBJAVILA VIDEO Ifet Feraget više nije htio da šuti: Ima poruku za sudiju Branka Perića

Nakon oslobađajuće presude u slučaju Zijad Mutap i ostale, advokat porodice Memić, Ifet Feraget, dao je intervju koji je objavljen na Youtube kanalu Pravda za Davida.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Feraget je između ostalog, iznnio svoje utiske nakon izricanja oslobađajuće presude, ali komentirao i obrazloženje sudije Branka Perića.

“Moje mišljenje je manje bitno, bitno je ono što smo čuli u sudnici. Obrazloženje sudije Perića mi daje za pravo da se pitam jesmo li sjedili u istoj sudnici. Nelogična je njegova opservacija da istraga nije okončana.

Pročitajte još

Nije okončana upravo zbog opstrukcija kantonalnih tužilaca, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih lica. Neotkrivanjem počinioca krivičnog djela ste onemogućili da istraga bude okončana. Nije mi logično to objašnjenje koje je dao”, kazao je Feraget.

Naglasio je kako tužilac nije podigao optužnicu na osnovu pretpostavki, već na osnovu dokaza “jer zakon kaže da se optužnica potvrđuje samo kad postoje dokazi”.

“Ono što sudija Perić nije naglasio je kako je Vrhovi sud utvrdio da se nije ni desila saobraćajna nesreća. To nije pretpostavka-to je dokazano. U takvoj situaciji tužiocima ne preostaje ništa drugo nego da istražuju one koji su doveli do lažne optužnice zbog lažne saobraćajne nesreće”, kazao je advokat porodice Memić. 

Upitan da kaže svoju krajnju poruku, poručio je: 

“Od početka se rukovodim time da ako država zataškava ubistvo nije logično očekivati od te iste države da rasvijetli ubistvo. Očito je da naš pravosudni sistem ne funkcioniše. Ne želim da kažem da je sudija Perić trebao donijeti osuđujuću presudu bez dokaza, ali želim reći da njegovo obrazloženje u mnogim dijelovima odudara od sadržaja dokaza, što mi daje za pravo da zaključim da sud nije postupio kako je zakonom propisano”, zaključio je Feraget.

Prihvati notifikacije