BiH

Sud BiH izrekao prvostepenu presudu u slučaju Dženan Memić: Oslobođeni krivice!?

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u kompleksnom slučaju u kojem su optuženi oslobođeni krivice.

FOTO: PRINSTCREEN SUD BIH
FOTO: PRINSTCREEN SUD BIH

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. Sud je naložio vraćanje oduzetih predmeta optuženima u ovom slučaju.

Optuženi u slučaju protiv Zijada Mutapu i drugima koji su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo – oslobođeni su plaćanja i sudskih taksi u prvostepenoj presudi.

Osim Mutapu, prvostepena presuda je izrečena i Alisi Ramić, Josipu Bariću, Hasanu Dupovcu i Muameru Ožegoviću, saopćeno je iz Suda BiH.

Nakon što je sudija naveo za šta se sve terete optuženi u ovom slučaju nalaže se kako su optuženi oslobođenji plaćanja sudskih taksi. Sudija je naveo kako je ovaj slučaj nezapamćen u sudskoj praksi po mnogim tačkama.

Saslušano je 69 svjedoka i vještaka u kojima je 14 osoba pod zaštitom svjedoka. Brojne su stvake ostale nerazjašnjene, sudskom vijeću nije bilo jasno zašto su neki ljudi svjedočilo, a bilo je 29 takvih svjedoka. Sudija je iznio kako su se tužioci teško snalazili sa površnim informacijama gdje su imali i kao svjedoka čuvara koji je kazao da je “vidio da policijsko vozilo prolazi”.

Na današnjem čitanju prvostepene presude stigao je i otac ubijenog Dženana Memića, sestra Arijana ali i advokat Ifet Feraget.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad jostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Današnje čitanje prvostepene presude poslušajte OVDJE.

Prihvati notifikacije