Magazin

Ideja za iftar: Sarajevski sahan

Ovaj specijalitet se, kako mu i samo ime kaže, servira u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje od davnih vremena izrađuju baščaršijske kazandžije. 

FOTO: KUHARICA
FOTO: KUHARICA

Sastojci za pripremu sarajevskog sahana:

500 gr fasiranog junećeg mesa

1 šačica skuhane riže

1 kriška kruha namočenog u mlijeko

1 jaje

2 supene kašike isjeckanog persina i mrkve

kašika vegete

soli po ukusu

bibera po ukusu

1 mala kašikica crvene mljevene paprike

1 kašika paradajz pirea

1 goveđa kocka

700 ml vode

Povrće :

8 paprika

4 paradajza

2 tikvice

20 listova japraka

2 velike mrkve

cijeli listovi persina

1 crveni luk

3 češnja bijelog luka

Priprema sarajevskog sahana

Sve povrće dobro oprati. Tikvice izrezati na tri dijela pa izdubiti. Paradajz odrezati vrh isto ga izdubiti. Paprike očistiti od petiljki i sjemenki. Mrkvu izrezati na kriškice… Japrak malo prokuhati u kipućoj vodi da omekani jer je lakše sa njim tada raditi, piše Bosanska kuhinja.

U posebnu posudu staviti fasirano meso, jaje, kruh koji smo ocijedili od mlijeka, rižu, peršin i mrkvu, vegetu, sol, biber i mljevenu papriku papriku.

Dodajte i glavicu izrendanog crvenog luka kao i tri češnja bijelog luka.U šerpu naspite 700 ml vode i prokuhajte u njoj goveđu kocku.

Peći u zagrijanoj rerni oko 50 minuta na 250 C. S time da nakon 15 minuta pečenja dodate temeljac koji ste pripremili.

Kad povrće omekša i bude gotovo servirajte i uživajte u raznim ukusima koji su se spojili u jedan. Poslužiti uz kašiku pavlake.