Svijet

Huti gađali teretni brod i američke razarače u Crvenom moru

Američke i francuske snage srušile su u subotu na desetine dronova u Crvenom moru nakon što su proiranski jemenski Huti gađali brod za rasute terete Propel Fortune i američke razarače u Adenskom zaljevu.

FOTO: EFE/KHALED ELFIQI
FOTO: EFE/KHALED ELFIQI
Ilustracija

Huti od novembra napadaju brodove u Crvenom moru u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima tokom izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

Pročitajte još

Vojni glasnogovornik grupe Yahya Sarea rekao je u televizijskom govoru u subotu da su gađali teretni brod i “određeni broj američkih ratnih razarača u Crvenom moru i Adenskom zaljevu sa 37 dronova”.

Brodovi i avioni američke mornarice oborili su 15 letjelica (UAV) bez posade u području Crvenog mora, saopćila je ranije u subotu Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Vojska je odgovarala na napad velikih razmjera koji je grupa izvela na Crveno more i Adenski zaljev između 04:00 ujutro i 6:30 ujutro, saopćio je CENTCOM u objavi na platformi društvenih medija X.

Bespilotne letjelice su predstavljale “neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicionim brodovima u regionu”, navodi se.

Francuski ratni brod i borbeni avioni također su oborili četiri borbena drona koja su napredovali prema brodovima koji pripadaju misiji European Aspides u regiji, navodi se u saopćenju francuske vojske.