BiH

Hrvatski mediji o Dodiku: "Kabadahija iz Laktaša opet pravi probleme u regionu"

"Dodikovi potezi pretvaraju Republiku Srpsku u još veću crnu rupu kada je riječ o poštivanju ljudskih prava i građanskih sloboda"

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Republika Srpska ponovno postaje najveći problem za stabilnost u regiji, piše Index.hr.

Gordan Duhaček osvrnuo se na skandalozne poteze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u posljednjih nekoliko sedmice. Kako piše u tekstu objavljenom na portalu Index, ti Dodikovi potezi pretvaraju Republiku Srpsku u još veću crnu rupu kada je riječ o poštivanju ljudskih prava i građanskih sloboda. Navodi se kako ti potezi također prijete miru u cijeloj regiji. Nova eskalacija Dodikovih prijetnji ljudskim pravima i stabilnosti regije započela je njegovim progonom novinara koji mu nisu lojalni. Omiljeni politički saveznik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je početkom marta otvoreno vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu nazivajući ih “spodobama koje lažu i petljaju”.

Već sutra su dva novinara osjetila posljedice toga kada te javno proziva gospodar Republike Srpske, koji je inače, po svemu sudeći, pokrao izbore za predsjednika RS-a na kojima je jedva pobijedio kandidatkinju opozicije Jelenu Trivić.

Nakon Dodikovih prozivki, nepoznati počinitelji oštetili su automobile dvojice novinara iz Banje Luke, a sve to u ozračju rasta napetosti izazvane najavama vlasti Republike Srpske o izmjenama kaznenog zakona koje novinarska zajednica doživljava kao izravni pokušaj gušenja slobode medija. Inače, predložene izmjene entitetskog kaznenog zakona predviđaju kriminalizaciju klevete i kazne veće i od 50 hiljada eura.

Novinar lista Euroblic i portala Srpskainfo.com Nikola Morača i urednik neovisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje svojih automobila u banjolučkom naselju Starčevica, a policija je kratko potvrdila kako traga za počiniteljima.

Dodik: Ima indicija da su novinari sami organizirali tu aktivnost

“Ovo je tipični pokušaj zastrašivanja nakon što nas je Milorad Dodik nazvao spodobama”, napisao je Trifunović na društvenim mrežama ističući kako je zabrinut za osobnu sigurnost.

Trifunović je među istaknutim kritičarima Dodikovog režima, a Morača je u središte pozornosti javnosti dospio nakon što je osumnjičen za kazneno djelo odavanja službene tajne jer je odbio policiji dati ime osobe koja ga je informirala o tijeku istrage u slučaju jednog silovanja.

Moraču su prije dvije sedmice ispitivali u policiji i oduzeli mu službeni mobitel, a pokretanje istrage protiv njega potaknulo je prosvjede novinara, koji to smatraju pritiskom na slobodu medija.

Uslijedio je još jedan standardni manevar iz historiji Republike Srpske, a to je okrivljavanje žrtve. Naime, Dodik je rekao da nije isključeno da su novinari sami sebi oštetili vozila ne bi li tako napakostili vlastima.

“Rečeno mi je da ima indicija da su novinari sami organizirali tu aktivnost”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, pozivajući se na svoje izvore iz policije. Pritom je kazao da vlasti u RS-u “dobro znaju” koji su novinari u RS-u “patrioti”, a koji, kako je kazao, “protežiraju politike iz inozemstva”. Patrioti su, naravno, novinari koji slave Dodika, dok su oni koji ga kritiziraju neprijatelji.

Prihvati notifikacije