Glavni faktor je vlakno. “Sadržaj vlakana u hrani utječe na to koliko se brzo probavlja”, objašnjava nutricionistica Mackenzie Burgess za MindBodyGreen. “Topiva vlakna u želucu stvaraju želatinastu masu koja usporava probavni proces, dok netopiva vlakna ubrzavaju probavu jer se brzo kreću kroz crijeva i dodaju volumen stolici”.
Namirnice s nešto manje vlakana često su lakše za želudac, osobito ako se oporavljate od viroze ili imate probavne tegobe. Također je dobro izbjegavati previše šećera, masnu, začinjenu ili prženu hranu.
Bijela riža – lako se probavlja i često se preporučuje kod osjetljivog želuca. “Vlakna mogu otežati probavu kod osjetljivih osoba, pa je bolje birati ugljikohidrate s manjim udjelom vlakana, poput bijele riže, krumpira i dobro kuhanog korjenastog povrća”, savjetuje nutricionistica Jessica Coghill.
Kuhano povrće – “Dobro kuhano povrće lakše je probavljivo jer se vlakna razgrađuju tijekom kuhanja”, objašnjava Coghill.Fermentirana hrana – jogurt, kiseli kupus i kimchi sadrže dobre bakterije koje pomažu probavi.Dodatno, preporučuju se i bundeve, zobene pahuljice, bjelanjci i nemasno meso.
Srećom, probavu možemo poboljšati prirodnim putem, važno je osluškivati svoje tijelo i birati namirnice koje nam ne stvaraju nelagodu. “Temeljito žvakanje hrane već čini razliku”, ističe nutricionistica Jessica Coghill. Ako imate tegobe, privremeno smanjite unos vlakana i birajte lagane obroke.