Region

Hovenier: Bislimi nije dao nikakav konkretan prijedlog o provedbi odluke CBK

Američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier kazao je u srijedu u Prištini kako glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu nije dao nikakv konkretan prijedlog o provedbi odluke središnje banke Kosova (CBK) kojom je ukinut srpski dinar.

FOTO: USA EMBASSY KOSOVO
FOTO: USA EMBASSY KOSOVO

Poštujemo odluku CBK-a, koja ima dužnost upravljati monetarnim pitanjima, to nema nikakve veze s dinarom. Zabrinuti smo da to može pogoditi ranjivu populaciju, srpsku zajednicu, i smatramo da je važno promijeniti način provedbe“, kazao je Hovenier nakon sastanka s Bislimijem te dodao kako će razgovori o tom problemu biti nastavljeni jer postoji šansa da obje strane ponude rješenje.

Tokom sastanka glavnih pregovarača Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije u utorak, u Bruxellesu postignut je dogovor da dvije strane do 22. marta dostave svoje prijedloge za rješavanje pitanja upotrebe srpskog dinara na Kosovu.

Pročitajte još

“Dogovorili smo se da do petka svaka strana donese svoj prijedlog kako vidi kratkoročno rješenje i kako krenuti u dugoročno rješenje dinara. I onda ćemo se sljedeće sedmice ponovo sastati da razgovaramo o tome možemo li pronaći prostor da ova dva prijedloga postanu jedan prijedlog”, rekao je Bislimi koji je ipak sudjelovao na sastanku o pitanju dinara u Bruxellesu iako je ranije izjavljivao kao se takvi razgovori ne mogu voditi u sklopu dijaloga.

Odluka o ukidanju dinara pojačala je zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, ali i Evropske unije, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Također i SAD su tražile odgodu provedbe ove odluke uz obrazloženje da je ona odobrena bez prethodnih konzultacija i bez razmatranja negativnih utjecaja na srpsku zajednicu na Kosovu.

Nakon jučerašnjega sastanka u Bruxellesu posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je da će se idući sastanak na razini glavnih pregovarača održati u ponedjeljak, 25. marta, u Bruxellesu.