Sarajevo

Hoće li potresi u rukovodstvu Sarajevogasa zatresti i Vladu KS-a?

Trzavice u funkcioniranju vlasti nisu ništa novo. Najjače su, gotovo po pravilu, kada treba raspodijeliti pozicije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Novoizabrana vlast mijenja uprave kompanija u kojima su vladali kadrovi one prethodne, a faktor uspješnosti poslovanja rijetko kad igra ulogu. Sedmicama u Sarajevskom kantonu aktuelan je Sarajevogas.

Zbog ostavke starog i imenovanja novog direktora, ministar Almir Bečarević podnio je prijavu Uredu za borbu protiv korupcije uz obrazloženje – politička trgovina. Potresi u rukovodstvu preduzeća mogli bi zatresti i Kantonalnu vladu. Prozvani su žestoko reagovali.

Od državnog, preko federalnog pa sve do kantonalnog nivoa. Nesuglasicama kraja nema. Sedmicama traju pregovori o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. Spornih pitanja više. Među njima i prijedlog nove uprave Sarajevogasa. Nju bi, navodno, trebao predložiti nezavisni zastupnik Redžo Lemezan.

Ministru komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša KS-a Almiru Bečareviću sporna je smjena starog, a imenovanje novog direktora ovog preduzeća. Zbog toga je Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo podnio prijavu.

– Tu ima više segmenata. Jedan je odobravanje, odnosno zahtjev Damira Marjanovića za četiri radna mjesta koja su mi izdiktirana u kabinetu, a sljedeća stvar je imenovanje novog direktora, odnosno dogovor po pitanju ugovorene ostavke, kako mi je rečeno, direktora Bakovića – navodi Bečarević.

– Nikada od njega nisam tražio neka nova zapošljavanja u Sarajevogasu niti sam donosio neka nova imena gdje se neko mora zaposliti. Imao sam zvanični sastanak s ministrom u njegovoj kancelariji i postavio sam pitanje zašto već duže vrijeme ne odobrava konkurse u Sarajevogasu, a to nisu konkursi za nova zapošljavanja nego za ljude koji tamo rade na određeno vrijeme i zašto, kako mi je to Nadzorni odbor rekao, sprečava Sarajevogas da radi punim kapacitetom – odgovara Damir Marjanović, zastupnik ZNG-a u Skupštini KS-a.

Od Ureda za korupciju ministar Bečarević tražio je da nadzorni odbor Sarajevogasa kaže ko im je dostavio to ime koje treba biti imenovano – da li je to Marjanović ili Lemezan?

– Marjanović je vlasnik iz sjene Sarajevogasa koji upravlja procesima, a sada se odjednom pojavljuje Lemezan. U medijima se govori, nisam to ja rekao, da će on imenovati direktora Sarajevogasa. Takav je zahtjev bio upućen prema grupaciji ljudi koji su razgovarali o novom preslagivanju vlasti. Što se mene tiče, može biti ko hoće direktor Sarajevogasa, ali kada mene ne bude u ovom ministarstvu – kazao je za FTV Bečarević.

Negirajući sve navode ministra i optužbe, Marjanović je kazao da je i on lično tražio da se ispitaju ti navodi. Dodaje da se ova medijska priča treba završiti i institucije nastaviti raditi svoj posao.

– Ministar je izjavio da ima određene nesuglasice s direktorom, da misli da to ne treba tako da bude. Rekao je da mu ne može odobriti 30 već četiri. Kontaktirao sam ljude iz Sarajevogasa i zamolio da mi daju te četiri pozicije koje su im najhitnije i to su te četiri pozicije – navodi Marjanović.

Prihvati notifikacije