Ministar Bečarević za Bosnainfo: "Ja upozoravam na vrijeme..."

Od danas, 5. juna pa do 12. juna Turski tok, kojim se Bosna i Hercegovina snabdijeva prirodnim gasom je zatvoren zbog redovnog održavanja gasovoda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Šta to znači, da li će u ovom periodu biti problema u isporuci gasa za BiH, šta su alternative, o Istočnoj i Južnoj interkonekciji, cijenama vode i plina, ali i situaciji u Vladi Kantona Sarajevo za Bosnainfo govorio je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, bivši direktor BH-Gasa i aktuelni ministar komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

Ministar naglašava kako ne očekuju probleme, jer je alternativa u ovom slučaju osigurana.

“Ne bi trebalo biti problema, snabdijevanje bi trebalo biti uredu, prema informacijama kojima raspolažemo gas će dolaziti iz Banatskog dvora iz Srbije, to je podzemno skladište. Po onome kako mi imamo informacije i znajući jer sam iz te branše, da, kapacitet podzemnog skladišta je dovoljan da podmiri srbijansko i naše tržište. Ne bi trebalo biti problema”, ističe Bečarević za Bosnainfo.

Energetska sigurnost nikakva

Ministar kao jedan od najžešćih zagovornika stvarne diverzifikacije snabdijevanja gasom Bosne i Hercegovine već godinama upozorava na opasnost teške ovisnosti naše zemlje i problema energetske sigurnosti.

Pročitajte još

“Energetska sigurnost u sektoru gasa u Bosni i Hercegovini je nikakva, to vam je jedan pravac, vidimo upravo čim je zatvoren Turski tok, znači mi moramo biti oslonjeni na podzemno skladište, tako da je to ona primjedba, pogotovo kao ja, neko ko je iz te struke, uvijek sam imao primjedbu, a to je da samo jedan pravac snabdijevanja iz Turskog toga je problem! On je podložan i u ovakvim situacijama koje sada vidimo, a ono što nam je prijeko potrebno jeste Južna interkonekcija koja bi obezbijedila sigurnost snabdijevanja kompletnog Kantona Sarajevo, nadam se da će svi i preko ovog primjera, da tako kažem – moramo doći pameti i krenuti u realizaciju Južne interkonekcije kako je predviđeno preko BH-Gasa.

Južna interkonekcija rješenje problema gasa u BiH

Upravo je Turski tok primjer, da je izgrađena Istočna interkonekcija opet ne bi mogli primati gas, opet bi bilo samo iz podzemnog skladišta, jer je to opet isti pravac snabdijevanja, isti gas, nikakve promjene nema. Južna interkonekcija je diverzifikacija izvora snabdijevanja, evo neka svako zamisli da sad da imamo Južnu interkonekciju znači mi bi mogli dobivati gas sa juga, nije bitno šta se dešava sa istočne strane!

Tako da ovo je primjer, a sve ih je više i više, koji sugerišu da je Južna interkonekcija rješenje naših problema u prirodnom gasu ovdje i valjda će politike shvatiti da je prioritet Južna, a ne Istočna, a ako neko ima novac da ga baca čisto onako u zrak, neka ga baci, ali za Bosnu i Hercegovinu je jedino rješenje Južna interkonekcija”, naglašava Bečarević za Bosnainfo.

Ministar Bečarević je za kratko vrijeme od kako je imenovan na poziciju u Vladi Kantona Sarajevo privukao pažnju javnosti svojim jasnim stavom u korist građana. Pitali smo ministra kako je raditi u Vladi Kantona Sarajevo, šta je to što mu oduzima najviše energije i šta je fokus njegovog rada u narednom periodu.

Pročitajte još

Užitak je raditi u Vladi Kantona Sarajevo, tu nema nikakvih problema, međutim postavio sam pitanje prije nekih dvadesetak dana upravo na Vladi, a to je: “da li Vlada vlada ili direktori firmi vladaju Vladom?”.

Jednostavno troši se puno energije na kompanije, na sve ono što oni i treba i ne treba da rade, tako da nadam se da će u tom segmentu doći do poboljšanja, ali što se tiče same Vlade Kantona Sarajevo ja nemam nikakvih primjedbi. Zaista je to od gospodina Uka, svih članova, sasvim korektno i zadovoljavajuće.

Energiju mi troši ovaj drugi segment, a to su kompanije, većina tih kompanija je u portfoliju ministarstva komunalne privrede i ja se nadam da ćemo svi pokloniti više pažnje da direktore dovedemo u sistem da oni ispunjavaju zadatke Vlade, a ne da oni daju poslove Vladi”, kazao je Bečarević za Bosnainfo.

Hoće li poskupiti voda i plin u Kantonu Sarajevo?

Pitanje koje muči svakog građanina jeste da li će doći do poskupljenja vode i plina, ministar poručuje da će se boriti da do toga ne dođe.

“Što se tiče vode trenutno nema nikakvih konkretnih odluka, sve je u fazi razgovora. No, što se tiče plina ovo što sam ja i ranije rekao ovaj problem koji se pojavio sa Turskim tokom, nemam namjeru dati bilo kakvu saglasnost za bilo kakvo prebacivanje tih troškova na potrošače u Kantonu Sarajevo, jer jednostavno radi se o istom gasu.

Radi se o Gaspromovom gasu, samo nije početak isporuke tog gasa iz Sibira, nego je iz podzemnog skladišta, a to je još bliže Bosni i Hercegovini. Generalno, bojim se od 1. jula i ova dešavanja koja trenutno vidimo i sa zemljama OPEC-a koja se trenutno dešavaju, tako da sam dosta skeptičan šta se može dešavati do početka naredne sezone grijanja.

Ja upozoravam na vrijeme, pa vidjet ćemo da li će odgovorni napokon objaviti fakturu Energoinvesta i da vidimo po kojoj cijeni nabavljaju gas, jer ja smatram da Energoinvest previše zarađuje, odnosno bukvalno pljačka građane Sarajeva”, poručio je resorni ministar Almir Bečarević za kraj razgovora za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije