ISTRAŽUJEMO Hoće li gradnja kuće ponovo postati trend: Za stan od 50 kvadrata možete sagraditi 200 kvadrata kuće

Nekretnine u Kantonu Sarajevu postaju sve skuplje, a cijene građevinskog materijala odavno nisu komplementarne sa cijenama kvadrata stanova

FOTO: MEET BOSNIA
FOTO: MEET BOSNIA

Inflacija koja je veće nekoliko godina glavni regulativni faktor na svjetskom tržištu uglavnom se ponaša kao Crnjanskijev slučaj komedijant, niko ne umije objasniti zašto su cijene istodobno i za suze i za smijeh. Tržište nekretnina prednjačilo je u tom trendu, moglo bi se reći da su trgovci prostorom bili prava avangarada. Cijene su počele rasti još i prije pandemije Covid-19, a sa početkom ruske invazije na Ukrajinu postale su ozbiljan uzrok vrtoglavice.

Uslov: zemljište

U odnosu na prošlu godinu, prema podacima agencija za nekretnine, cijene u Kantonu Sarajevo rasle su od 15% do 30%. Osim globalnih faktora, cijene na tržištu nekretnina reguliraju i visine kamatnih stopa kod komercijalnih banaka. Iako su cijene porasle za 30 posto, potražnja za stanovima u glavnom gradu BiH se nije smanjila. Naprotiv, broj prodatih stanova u odnosu na prošlu godinu povećan je za 10% do 20% u prva tri kvartala.

Pročitajte još

Cijena novog stana u gradskim opština, prema podacima koje smo dobili iz Agencije za promet nekretnina Perstige, kreće se imeđu 5.000 i 6.000 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom, dok za korištene stanove trebate izdvojiti 3.500 do 4.000, ovisno o lokaciji. U prigradskim općinama cijene padaju, pa ćete kvadrat stana u novogradnji na Ilidži platiti između 3.200 i 4.200 KM, a u Ilijašu vrijednost kvadratnog metra spušta se na 2.100 – 2.400 KM. Cijene korištenih stanova u prigradskim općinima kreću se između 1.500 i 3.500 KM po m2.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Stanove najviše kupuju mladi koji tek osnivaju porodicu, zatim parovi sa djecom, koji najčešće prelaze iz manjeg u veći stan, dok starije osobe prelaze iz većih u manje stanove. Kupci iz dijaspore uglavnom su zainteresovani za stanove u novogradnji.Kupovina nekretnine svakako je isplativija od rentanja stambenog prostora, tradicionalno se radi o sigurnoj investiciji, uloženi novac neće biti protraćen. Međutim, jedan narativ na tržištu nagovještava da bi se kupci nekretnina mogli vratiti trendu gradnje kuće. Cijene građevinskog materijala odavno nisu komplementarne sa cijenama kvadrata stanova. Prema podacima iz Agencije Prestige, cijena izgradnje kvadrata kuće kreće se između 560 i 760 KM, što bi značilo da za vrijednost stana od 50 kvadrata možete sagraditi skoro 200 kvadrata kuće. Pod jednim uslovom, da već posjedujete zemljište.

Brzi proces bez kraja

Cijene građevinskog zemljišta variraju od lokacije do lokacije, ali kupovina placa koštala bi vas najmanje četvrtinu vrijednosti kuće. Prigradske općine ponovo nude pogodnosti, a i savremeni trendovi življenja sve više vode ka suburbiji, koja je kompatibilnija sa zelenim politikama.Ukoliko posjedujete zemljište, postoji još jedan faktor koji vas može odvratiti od namjere da se upustite u izgradnju kuće – dug proces gradnje. Ponekad se čini da mu nema kraja. Naravno, sve zavisi od velične kuće, ali taj proces ne mora biti nužno dug. Prosječna kuća sa spratom može se sagraditi za dva do tri mjeseca, ukoliko se radi u kontinuitetu i gradnju ništa ne usporava. Zato, ako ste odlučili investirati u nekretnine, razmislite još jednom: stan ili kuća.

Prihvati notifikacije