Politika

Helez u Briselu: Ministarstvo odbrane BiH prednjači na putu ka EU

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, učestvuje na Političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Događaj kojem prisustvuju brojni političari iz naše zemlje održava se u Briselu. Nakon Predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, prisutnima se obratio ministar Helez.

Zukan Helez
FOTO: MO BIH

Tokom svog izlaganja dao je osvrt o implementaciji nužnih reformi u vezi EU integracija sa akcentom na doprinos institucija odbrane u ovom procesu, a naravno i Vijeća ministara koje ima ključnu ulogu u predlaganju potrebnih zakona.

„Prije svega bih se zahvalio Vijeću za vanjske poslove EU koje je imalo snažnu ulogu da se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija prenese vjerodostojna slika sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te da Vijeće sigurnosti, usvoji Rezoluciju i produži mandat Misije Althea EUFOR“, kazao je Helez.

Također, ministar odbrane BiH iskoristio je priliku da se zahvali EU na vrijednoj donaciji u iznosu od 20 miliona eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

„Imali smo svečani prijem 34 deminerska i 34 sanitetska vozila za deminerske operacije. Uz ova vozila, primili smo i 150 detektora metala i time je prva tranša u vrijednosti od 10 miliona Eura u potpunosti realizirana. Ovo je dalo dodatnu vrijednost našim sveukupnim kapacitetima odbrane ali i povećalo našu spremnost za deminerske operacije u EU, NATO ili UN misijama. Druga tranša od 10 miliona eura također je odobrena i u fazi je implementacije“, istaknuo je ministar.

Helez je prisutnima naglasio da Evropska unija pomažući BiH ojačava i svoju vlastitu sigurnost jer dijelimo Evropski prostor. Na kraju se zahvalio EU što je posvetila pažnju BiH.

„Najmanje što možemo je da uzvratimo boljom dinamikom na ispunjavanju prioriteta i uslova za početak pregovora, da svu bilateralnu podršku koju imamo usmjerimo na ispunjavanje ovog cilja“, zaključio je Helez.

Prihvati notifikacije